6. března – Závod v Super-G se Pavlovi Bambouskovi podařilo dokončit na dvacáté příčce. Jeho jízdu poznamenaly problémy s rozježděnou tratí a český reprezentant několikrát málem havaroval. Závod naštěstí ve zdraví finišoval a nyní se připravuje na zítřejší superkombinaci. Para hokejisté čelili skvěle připravenému týmu domácí Číny, na který nestačili poměrem 2:5. České branky si připsali Alex Ohar a Zdeněk Krupička.

Bambousek dokončil Super-G na dvacátém místě

Den po pádu ve sjezdu se český reprezentant Pavel Bambousek vydal na trať Super-G. Ve své, dle jeho vlastních slov „oblíbenější disciplíně“, startoval jako dvacátý v pořadí v kategorii monoski a nakonec z toho bylo i totožné konečné umístění. Celkem závod absolvovalo 28 závodníků a z vítězství se radoval Nor Jesper Pedersen, který porazil Peterse z Nového Zélandu. Oba sportovci si tak prohodili konečná umístění ze včerejšího sjezdu.

Na kvalitě sjezdovky se podepsal náročný program posledních hodin a také především velmi teplé počasí, díky kterému sníh na trati každým okamžikem více a více měkl. Kategorie Pavla Bambouska přišla i dnes na řadu jako úplně poslední, a na jízdě našeho para lyžaře to bylo znát. Během několika pokusů o co nejrychlejší projetí zatáček se Bambouskova lyže dostala mimo ideální pozici a český závodník div nespadl. Na trati se nakonec udržel, dojel do cíle a připsal si dvacátou příčku.

Až do té kritické pasáže, které se říká Tobogán, se mi jelo celkem fajn a podle plánu. Je tu ale poměrně dost teplo a jelikož naše kategorie startovala až někdy po poledni, tak trať poměrně rychle změkla a v tom daném úseku si vybrala dost závodníků. Měl jsem vymyšleno, jak tuto část projedu, ale nakonec se to úplně nepovedlo,“ zhodnotil zklamaně dnešní závod Pavel Bambousek.

Hned zítra se český reprezentant představí v další disciplíně. Superkombinace se z původního termínu 8. března posunula o den dopředu. Závody startují v 2:30 SEČ.

Čínská dominance ve druhé třetině. Češi v Pekingu poprvé padli

Oba týmy povzbuzené vysokými výhrami z prvních zápasů do druhého zápasu vstupovaly v dobrém rozpoložení, ale zároveň s vědomím, že jejich vzájemný zápas bude s největší pravděpodobností soubojem o nejlepší umístění ve skupině B.

V prvních minutách byl souboj z obou stran velmi opatrný. První větší šanci si vypracoval rychlý obránce domácího týmu Lyu. Čínský para hokejista měl před sebou takřka volnou bránu, na poslední chvíli se ale k protější tyči stačil přesunout český brankář  Kudela a soupeřovu stoprocentní šanci zlikvidoval.

Takřka o dvě minuty později čínským obráncům propadl puk a než se stihli vzpamatovat měl puk na holi Geier. Produktivní český útočník ale z bezprostřední blízkosti nedokázal brankáře domácího týmu propálit.

Góly začaly padat ve druhé třetině. Nejprve Yifeng Shen přebruslil všechny české hráče a zakončil do brány kolem Martina Kudely. V čase 17:38 zvýšil na 2:0 Zhu a po dalších 15 vteřinách hry Zhang Zhang. Poté si Tian dokázal nadvakrát zpracovat puk a bylo to už 4:0 pro Čínu.

Český výběr ale rozhodně nesložil zbraně a dokázal se také prosadit. Po nahrávce Veselého a sklepnutí Doležala nachytal Alex Ohar čínského brankáře přízemní střelou na bližší tyč a snížil na 4:1. České hráče vstřelená branka viditelně nabudila, pak ale přišla další rána.

Gólman Kudela byl totiž jedním z dojíždějících hráčů sražen a musel vystřídat. Číňané tohoto momentu využili a znovu českému výběru odskočili na rozdíl čtyř branek zásluhou Hongguana Liho.

Náhradní brankář Vápenka, který musel naskočit do zápasu, si ve třetí třetině smlsnul na trestném střílení Shena, a o chvíli později si bezchybně poradil i se zakončením Chena.

Ve 44. minutě přihrál Sedláček rychlým posunutím puku na brankoviště Hečkovi, který ještě našel zcela neobsazeného Zdeňka Krupičku a český vlajkonoš na úvodním ceremoniálu bez problémů přesně zakončil.

Víc už ale Češi nestihli, domácímu výběru tak po bojovném výkonu podlehli 5:2. Poslední střetnutí skupiny B je čeká v úterý proti Slovensku.

Text: Martin Steinbach a Zuzana Glacová
Foto: Jan Malý