10. března – Ve čtvrtek byly na pořadu dne závody v obřím slalomu a na svazích v Jen-čchingu se představili všichni lyžaři z české paralympijské výpravy. Nejlepšího umístění dosáhl Patrik Hetmer, který bojoval o co nejlepší umístění v kategorii pro zrakově handicapované sportovce a obsadil šestou příčku. Tomáš Vaverka, Pavel Bambousek a Petr Drahoš brali umístění do třetí desítky.

První kolo závodů v obřím slalomu bylo posunuto na dřívější hodinu z důvodu příliš teplého počasí a stále se zhoršujícího stavu sjezdovky. První alpští lyžaři – ti se zrakovým handicapem – se vydali na trať už v 8:30 hodin místního času (v 1:30 SEČ). Mezi nimi figurovali také Patrik Hetmer s trasérem Miroslavem Máčalou. České dvojici se příliš nepovedla jízda prvního kola, po kterém se drželi na 10. místě.

V druhé části závodu však přišlo výrazné zlepšení v jízdě samotné i v rámci celkového umístění. Hetmer dokázal zvládnout náročnější pasáže trati o dost lépe než v prvním kole, a nakonec z toho bylo výborné šesté místo – tedy v první polovině ze všech zúčastněných sportovců.

Má druhá jízda byla určitě o dost lepší než ta první. Trať dobře držela, bylo to posolené, to mi celkem vyhovovalo. S umístěním jsem spokojený, ale s celkovým časem moc ne,“ zhodnotil svoji jízdu bezprostředně po závodu Patrik Hetmer.

Jako druhý z českých reprezentantů v „obřáku“ se představil Tomáš Vaverka v kategorii stojících. Ten v prvním kole postrádal potřebnou dynamiku a agresivitu a na celkovém čase se to projevilo – celkově až třicátý nejlepší výkon. Jeho další jízda byla o něco lepší, ale stále výrazně za výkonnostními možnostmi českého závodníka. V rámci celkového pořadí obsadil Vaverka 29. příčku.

V závěrečné kategorii monoski se do bojů dostali postupně Petr Drahoš a Pavel Bambousek. Po prvním kole na tom byl lépe prvně jmenovaný, který zároveň zažil svoji paralympijskou premiéru. Drahoš si vyjel 27. místo a zanedlouho po něm přišel na řadu Pavel Bambousek. Ten první kolo nezvládl úplně podle vlastních představ a dojel čtvrtý od konce.

Ve svých druhých jízdách nedošlo u Petra Drahoše k výsledkovému posunu a obsadil konečné 27. místo. To Pavel Bambousek v druhém kole výrazně přidal, zajel trať bez zásadních chyb a připsal si 18. nejrychlejší čas. V celkovém součtu obou výkonů skončil Bambousek dvacátý čtvrtý.

Je co zlepšovat, ale jsem spokojený. Jsem dole,“ zhodnotil s letmým úsměvem Petr Drahoš svoji první absolvovanou paralympijskou disciplínu v životě. „Trať byla náročná, ale o dost lepší než v prvním kole. Trochu mi pomohlo, že jsem jel jako jeden z prvních.“

Kompletní čtveřice českých paralympijských lyžařů se vydá na svahy v Jen-čchingu ještě v neděli 13. března, kdy se od 1:30 SEČ pojede slalom.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jan Malý