8. března – Poprvé v historii v rámci zimních paralympijských her se proti sobě postavily reprezentační hokejové týmy České republiky a Slovenska. Na hrách v Pekingu šlo o poslední zápas základní skupiny B a hrálo se o to, kdo obsadí druhé postupové místo za dosud stoprocentní Čínou. Vyhecovaný souboj zvládli lépe Češi, kteří svého východního souseda porazili poměrem 3:0 a již zítra se představí ve čtvrtfinále – opět proti domácí Číně.

Do utkání bohužel nemohli zasáhnout brankář Martin Kudela, který stále nedoléčil zranění z předchozího zápasu s Čínou, ani Radek Zelinka, který odstoupil již z prvního zápasu ve skupině proti Itálii. České brankoviště tak střežil velezkušený Michal Vápenka. Obránce Zelinku i v tomto zápase nahradil Hábl. Důvěru v první lajně dostali „mladé pušky“ v čele s šestnáctiletým Filipem Veselým a o dva roky starším Alexem Oharem, které doplnil Václav Hečko.

Zápas se hned od prvních vteřin začal lépe vyvíjet pro české národní barvy. Už v čase 1:23 se prosadil dravý útočník Zdeněk Krupička – 1:0 a ani poté český tlak nepolevoval. Velké šance měli postupně Veselý a Palát, ale ani jeden z nich neprostřelil výborně chytajícího Lepáčka. Z úvodní přesilovky českého týmu pak zahrozili spíše Slováci, jejich brankář i nadále čaroval, a tak se skóre do konce první třetiny už nezměnilo.

Také v druhé části hry se Češi od prvních minut tlačili před slovenskou branku, ale naši útočníci se ne a ne prosadit. Jistou naději poskytlo další vyloučení Slováků, jenže ani v početní převaze to českým hráčům příliš nesvědčilo. Svěřenci Jakuba Novotného a Jakuba Szturce se těžko dostávali přes důslednou obranu soupeře.

https://www.instagram.com/p/Ca2F6rsoLkO/?utm_source=ig_web_copy_link

Václav Hečko poté ve vlastním oslabení mířil sám na Lepáčka, ale slibná příležitost brankou neskončila. To Michal Vápenka na druhé straně kluziště moc práce neměl – celkem tři střely Slovenska za úvodních třicet minut. České gólové trápení ukončil až pět minut před koncem druhé třetiny kapitán Pavel Kubeš. Stav 2:0 se do přestávky už nezměnil.

V závěrečné třetině došlo k mírnému poklesu tempa celého zápasu, ale čeští reprezentanti měli stále více ze hry. Vedení si bezpečně hlídali a možná i trochu šetřili síly s ohledem na blížící se vyřazovací zápas v pla-off paralympijského turnaje. Po krásné kombinaci přidal třetí gól Michal Geier.

Federální derby nakonec ovládli hráči české para hokejové reprezentace. K vítězství měli po čas celého zápasu jednoznačně blíže a po výsledku 3:0 se tak mohli radovat ze zaslouženého postupu do čtvrtfinále. V tom se již zítra 9. března v 13:05 SEČ utkají opět s týmem Číny, se kterým v základní skupině prohráli 2:5.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jan Malý