V pátek 4. března ve večerních hodinách (13:00-14:30 SEČ) byly v Ptačím hnízdě na olympijském stadionu v Pekingu zahájeny XIII. Zimní paralympijské hry. V rámci slavnostního nástupu se představilo celkem 46. zemí, mezi nimi i výprava České republiky s vlajkonošem Zdeňkem Krupičkou. Celkově se her v Číně zúčastní 564 sportovců, což je shodou okolností stejný počet jako před čtyřmi lety jihokorejském Pchjongčchangu.

Česká výprava vyšla na stadion jako 32. v pořadí. Hokejistu Zdeňka Krupičku si jakožto vlajkonoše České republiky zvolili sami sportovci. Dvaačtyřicetiletý útočník absolvuje své čtvrté paralympijské hry – debutoval v roce 2010 v kanadském Vancouveru. V průvodu za ním se představili jeho spoluhráči z para hokejové reprezentace, a také alpští lyžaři, kteří na zahajovací ceremoniál dorazili z horské vesnice v Jen-čchingu.

Byl to pro mě obrovský zážitek. Vlastně to bylo úplně poprvé, co jsem něco takového zažil a doufám, že to nebylo naposledy. Nejvíce se mi líbilo to finále, kdy celý stadion fandil onomu sportovci, který trochu bojoval s pochodní. Musím i pochválit našeho vlajkonoše. Zdenda s vlajkou parádně mával, jen co mu síly stačily,“ zhodnotil své dojmy ze slavnostního zahajovacího ceremoniálu lyžař Petr Drahoš, pro něhož je účast v Pekingu paralympijskou premiérou.

Již zítra se v rámci programu her představí lyžař Pavel Bambousek, který absolvuje sjezd. Tuto disciplínu pojedou všechny kategorie handicapů v čase od 10:00 do 13:00 (3:00 až 6:00 SEČ) a kategorie monoski, do které spadá český reprezentant, přijde na řadu úplně v závěru.

Ostrou pekingskou premiéru absolvují také para hokejisté. Ti v 16:35 místního času (9:35 SEČ) vyzvou tým Itálie, se kterými se naši reprezentanti utkají o první body v rámci základní skupiny B.

Více o Zimních paralympijských hrách v Pekingu ZDE.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jan Malý