Na slavnostním zahájení Zimních paralympijských her v Pekingu ponese českou vlajku zkušený para hokejista Zdeněk Krupička. Dlouholetý reprezentant a útočník pražské Sparty byl zvolen v rámci tajného hlasování mezi všemi českými sportovci, kteří se na paralympiádě v Číně představí. Zahajovací ceremoniál odstartuje v Pekingu v pátek 4. března v 20 hodin místního času (v 13 hodin SEČ).

Vyhlášení jména nadcházejícího vlajkonoše probíhalo v příjemné slunečné atmosféře v pekingské vesnici, kde se nachází kompletní výprava českých para hokejistů. Jméno, které vyplynulo z hlasování, vědělo jen několik členů užší pekingské skupiny v čele s vedoucí výpravy Lenkou Matoškovou.

Sportovci byly záměrně svoláni na týmové focení, na jehož konci byl v rámci improvizovaného mini-ceremoniálu vyhlášen vlajkonošem výpravy Českého paralympijského týmu v Pekingu Zdeněk Krupička. Vlajku mu, s pozdravem směrem k lyžařům, kteří se ceremoniálu nemohli zúčastnit, symbolicky předala právě Lenka Matošková s kapitánem hokejového týmu Pavlem Kubešem.

Zdenda je s námi dlouho. V podstatě jsme spolu hráli, ještě když někteří naši současní spoluhráči nebyli na světě,“ připomněl s úsměvem během oznámení volby Krupičkův spoluhráč Pavel Kubeš.

Hrozně moc vám děkuju! Snad vás nezklamu,“ dodal Krupička bezprostředně po předání vlajky.

Jsem opravdu moc šťastný. Moc jsem si to přál, tak trochu jsem doufal, že by to mohlo klapnout a je to pro mě veliká čest. O dost víc to pro mě znamená, protože vím, že to třeba může být má poslední paralympiáda. Budu se snažit správně reprezentovat celou Českou republiku,“ přiblížil své pocity dvaačtyřicetiletý kanonýr během odpoledního rozhovoru po tréninkovém zápasu českého výběru proti Kanadě.

Když jsem po tom ceremoniálu s vlajkonošem vyjel led, tak už jsem na to vůbec nemyslel. Mám to tak nastavené, že když se blíží zápas, tak se soustředím pouze na hru. Chci být stoprocentní pro tým a myslím jen na to, abych vše mohl udělat správně,“ okomentoval situaci Krupička po utkání, ve kterém Česká para hokejová reprezentace nestačila na kanadský výběr poměrem 0:6.

Potom na pokoji jsem si nalepil vlajku do okna. Naše místní asistentka mi napsala ‚Česko‘ v čínštině, tak to mi udělalo velkou radost,“ dodal závěrem potěšený Krupička.

Slavnostní zahájení Zimních paralympijských her v Pekingu začíná v 13:00 SEČ (v 20:00 pekingského času).

Text: Martin Steinbach
Foto: Vojtěch Pavlík