V sobotu 9. dubna 2022 se v Přerově sešli nevidomý kuželkáři, aby se utkali o republikové tituly v kategorií dvojic. Soutěžilo se celkem ve třech kategoriích a to žen, mužů a smíšených dvojíc. Kuželna v Přerově tak mohla převzít štafetu republikových šampionátů dvojic po kuželně v Brně, která hostila nevidomé kuželkáře v loňském roce. Přerovská kuželna hráčům nabídla hned celkem šest drah a hrálo se na 4 x 30, tj. celkově na 120 hodů.

Kategorií žen ovládly hráčky z oddílu TJ Zrapos Opava ve složení Anna Paulusová a Žofie Škropeková s celkovým ziskem 1 254 bodů. Stříbrné medaile putovaly do Brna zásluhou dvojice Ivana Olšanská a Silva Vymazalová, které za vítěznou dvojicí zaostaly o 33 bodů a na konec si připsali celkový bodový zisk ve výši 1 221 bodů. Bronzové medaile rovněž putovaly na Jižní Moravu. O jejich zisk pro oddíl TJ Jiskra Kyjov se postarala dvojíce Marie Gutová a Františka Špačková. Na stříbrnou medaili jím chybělo pouhých 14 bodů, když naházeli celkem 1 207 bodů.

V kategorií smíšených dvojic suverénním způsobem celkové pořadí ovládla opavská dvojice Josef a Anna Paulusovi, kteří si díky celkovému zisku 1 382 bodů pověsili na krk zlaté medaile. Stříbrné a bronzové medaile putovaly shodně do Kyjova. Františka Špačková a Radek Piner si celkovým náhozem ve výši 1 209 bodů odvezli z Přerova stříbrné medaile. Bronz si potom celkovým bodovým ziskem ve výši 1 197 bodů zasloužila dvojíce ve složení Marie Gutová a Jaromír Hasala.

Aby té opavské nadvlády nad republikovým šampionátem v kuželkách nevidomých dvojic nebylo málo, i v kategorií mužů se radovali zástupci tamního klubu TJ Zrapos. Dvojice ve složení Josef Paulus a Petr Mrkvička si zlaté medaile vyházela bodovaným ziskem ve výši 1 302 kuželek.

Stříbrné medaile si na krk pověsili muži z Kyjova dvojíce ve složení Radek Piner a Jaromír Hasala celkovým ziskem 1 199 bodů. I bronzové medaile v kategorii mužů zůstaly na Moravě. Hráči Milan Holý a Leopold Brückner z klubu TJ Sokol Brno IV.ZP naházeli celkem 1 123 bodů, a to jím nakonec stačilo v konečném účtování k zisku bronzových medailí.

Na domácím šampionátu se představilo celkem 30 hráčů a hráček. V kategoriích mužů a žen soupeřilo shodně sedm dvojic. Ve smíšené kategorii se o republikový primát popasovalo celkem patnáct dvojic. Hlavní rozhodčí celého turnaje Jaroslav Komárek neměl rozhodně lehkou úlohu, ale na konec vše zvládnul na výbornou.

Páté mistrovství České republiky v kuželkách nevidomých dvojic lze zhodnotit jako naprostou nadvládu moravských kuželkářů. Ostatní kuželkáři a kuželkářky si již nyní mohou brousit zuby na další vrchol domácí kuželkářské sezóny. Tím bude již v sobotu 7. května mistrovství České republiky jednotlivců, které se uskuteční v kuželně v Poděbradech.

Nejlepší čeští kuželkáři se navíc mohou těšit na účast na 21. mistrovství Evropy, které se odehraje v srbském Apatinu a to v termínu od 27. května do 2. června 2022.

Výsledková listina MČR dvojic ZDE.

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců