S blížícím se koncem aktuálního školního roku 2021/2022 míří do finále také maraton Sportovních dnů Sazka Olympijského víceboje. Ve čtvrtek 16. června úřadovala Paralympijská výzva na základní škole se speciálními vzdělávacím programem v Lanškrouně, o den později pak v podobném zařízení v Uherském Hradišti v Šafaříkově ulici. Ambasadory projektu byli tentokrát plavec Jan Holub, premiérově pak sportovní střelec Jakub Kosek.

Sportovní den Paralympijské výzvy proběhl v Lanškrouně již v roce 2019, a to ve spolupráci s oddílem Atletika bez bariér Pardubice. Po třech letech se organizační tým Českého paralympijského výboru opět sešel se zástupci tamější školy na Atletickém stadionu Romana Šebrleho a bylo z toho další povedené sportovně-vzdělávací dopoledne.

Více než osmdesátka natěšených dětí absolvovala intenzivní rozcvičku a následně plnila dvě disciplíny Sazka Olympijského víceboje – trojskok a T-běh. V takto hojném počtu bohužel nebyl prostor pro testování dalších disciplín, ale o to více se mladí sportovci snažili ukázat své úsilí při měřených pokusech.

V rámci besedové části doprovodného programu se představil úspěšný reprezentační plavec a zástupce Českého svazu mentálně postižených sportovců Jan Holub. Rodák z nedalekého Ústí nad Orlicí dorazil se svojí celoživotní oporou a trenérkou, maminkou Janou a zvídavým posluchačům přiblížili mj. každodenní tréninkovou rutinu takto aktivního sportovce. Nechyběla ani ukázka vybojovaných medailí z Virtus World Swimming Championships z konce loňského roku.

O den později – v pátek 17. června – se tým Paralympijské výzvy postaral o organizaci Sportovního dne na základní škole v Uherském Hradišti v Šafaříkově ulici. Jako hlavní hvězdu dne představil paralympijského reprezentanta z Tokia Jakuba Koska. Ten se premiérové role ambasadora projektu zhostil se ctí a společně s moderátorem akce zařídili dětem nezapomenutelný sportovně-vzdělávací zážitek.

Ani na této škole nechybělo testování disciplín Olympijského diplomu či Odznaku všestrannosti. Za svoji příkladnou aktivitu byly všechny děti oceněné nejen památečnými diplomy, sportovními taškami a dalšími věcnými dárky, ale také oblíbeným kouzelnickým vystoupením, o které se postaral již tradičně iluzionista Pavel Dolejška.

Do konce školního roku 2021/2022 dojde k uskutečnění ještě jednoho Sportovního dne. Stane se tak v úterý 28. června v Klášterci nad Ohří i se  zkušeným ambasadorem Paralympijské výzvy Tadeášem Strašíkem.

Více informací o Paralympijské výzvě naleznete zde.

Pro přímou registraci školy do projektu klikněte zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: David Kubíček