Polský 70.3 Ironman Warsaw (1.9 km plavaní – 90 km cyklistika – 21.1 km běh) se uskutečnil v neděli 12. června a pro triatlonistu Jana Tománka šlo o první start po stříbrném mistrovství světa v celém ironmanu. „Na tento závod jsem se sice cíleně připravoval, ale stejně jsem netušil, jak si mé tělo poradí s relativně rychlou tratí po květnovém pouštním pekle v Utahu. A s radostí mohu říct, zajel jsem skvěle!“ zhodnotil závod český sportovec.

Rovinatá trať nasvědčovala rychlému závodu a celá akce byla logisticky velmi náročná. Většina závodníků se sice mohla spolehnout na oficiální support a transport mezi závodními stanovišti, ale pro handicapované sportovce nebyly několikakilometrové přesuny ideální.

Závěrečné přípravy již probíhaly ideálně a plaveckou část Tománek odstartoval pět minut před hlavním polem z vody, což je tradiční scénář. „Raději startuji spolu s první vlnou, protože se mohu chytit skupiny a s minimálním úsilím navíc jsem rychlejší, ale z pohledu bezpečnosti a organizace je jednodušší, když handicapovaní sportovci mají svůj sólo start. Teplá voda v Zegrynzkiem jezeře byla komfortní, mohl jsem plavat v krátkém a poměrně slušným výkonem 36:03 minut včetně výlezu z vody jsem zahájil závod,“ okomentoval český triatlonista úvodní část závodu.

Devadesátikilometrová cyklistika odstartovala 40 km od Varšavy a byla orientačně i profilově nenáročná. V posledních týdnech se Tománek soustředil zejména na cyklistickou přípravu a ve svém tréninku udělal několik změn. Sám byl zvědavý, jestli nový model přípravy přinese ovoce.

Úvod závodu zpravidla rozjedu na vyšším výkonu, než se tempově stabilizuji, ale dával jsem si velký pozor, abych to nepřehnal a dokázal udržet vyrovnaný výkon. K mírnému poklesu výkonu sice během druhé půlky došlo, ale nešlo o nic dramatického. S cyklistickým výkonem jsem velmi spokojený. Celý závod ve Varšavě byl ve stylu start-cíl, a skoro bych řekl, že jsem se na začátku nadechl a vydechl až v cíli! Rovinatá cyklistika nedávala žádný prostor ulevit si, zvláště, když to místy docela foukalo a některé časti trati byly little bit bumpy. Výsledný čas 2:44:52 hodiny je z mého pohledu skvělý.“

Tománek sice věděl, že na osobní rekord to nebude, ale pořád jel na doraz. Rovinatý a 21.1 km dlouhý běh byl rozdělený do čtyř okruhů. Každý okruh byl pak z poloviny rychlém asfaltu, z druhé poloviny po dlažbě v centru, navíc s dvěma 180 obrátkami, které se nedaly na běžecké formuli vykroužit bez zastavení.

Opět z mé strany skvělý výkon ve vyrovnaném tempu, kterého si vážím. Abych mohl pomýšlet na vylepšení osobního rekordu, muselo by být vše perfektní a ideální, což nebylo. Přesto můj čas běhu, 1:05:38 hodiny, patří mezi mé nejlepší, a myslím, že mohu být právem spokojený.

Byla to jízda téměř na jeden nádech, dokonalé splynutí s přítomným okamžikem bez chyb, zbytečností či ztráty koncentrace. Výsledný čas 4:39:53 hodiny patří mezi mé nejrychlejší půlky a celkové umístění na 177. příčce z 737 dokončivších atletů je třešničkou na dortu. Jsem maximálně spokojený a za nedlouho se těším na další start, kterým bude Ironman European Championship Frankfurt, Germany.“

Zdroj a foto: Jan Tománek