Česká fotbalová reprezentace nevidomých dnes vstoupí úvodním zápasem do mistrovství Evropy divize A. Při historické premiéře nevidomých fotbalistů mezi evropskou elitou bude prvním soupeřem českého výběru od 17:30 tým Turecka.

Evropský šampionát v Itálii má velmi nabitý program. V sobotu se Češi utkají s týmem Francie a v neděli od 11:30 nastoupí proti Řecku, se kterým se chtějí utkat o čtvrté místo v základní skupině. Své působení pak nevidomí fotbalisté zakončí v pondělí od 17:30 zápasem s domácí Itálií. „Vzhledem ke skutečnosti, že jsme divokou kartu obdrželi zhruba před dvěma měsíci, neměli jsme tři roky na přípravu jako ostatní týmy. Na mistrovství Evropy jsme přijeli v pozici, kdy od nás nikdo nic nečeká, a proto nemáme co ztratit. Věříme, že dokážeme v některých zápasech překvapit a klíčem celého úspěchu bude nedělní zápas v základní skupině proti Řecku. Jsem hrozně rád, že se nám povedlo začátkem května do celého procesu zapojit dva trenéry z Německa, kteří do realizačního týmu přinesli obrovskou kvalitu a cenné zkušenosti,“ okomentoval šance Českého týmu předseda Českého svazu zrakově handicapovaných sportovců Zdeněk Barlok.

Kapitánem českého výběru byl zvolen Tomáš Mysliveček. „Těším se hodně a je to pro mě splněný sen reprezentovat Českou republiku na akci, jakou je mistrovství Evropy divize A. Budu dělat maximum pro úspěch celého týmu. Tím by měla být výhra nad Řeckem v základní skupině a udržení se v divizi A mezi evropskou elitou. Zároveň pociťuji obrovskou zodpovědnost za úspěch české reprezentace a splnění vytyčeného cíle. Těším se až vyběhneme na hřiště a začnou ostré zápasy proti našim soupeřům. Budu moc rád, když na nás budete myslet a budete nám aspoň na dálku fandit.“

 

Autor: Martin Fejfar

 

Přímé přenosy z mistrovství Evropy můžete sledovat zde:

https://www.youtube.com/channel/UCBkrq1w8QCSmc7Qkm3bmvvw

https://www.facebook.com/euroblindfootball2022