Český paralympijský výbor změnil adresu a nevyhovující prostory strahovského stadionu nahradily nové kanceláře v centru Prahy. Právě při této příležitosti se konala Střešní slavnost v osmém patře budovy Allianz. Pozvánku obdrželi české paralympijské legendy, mladí sportovci mířící na Evropské paralympijské hry mládeže, účastníci posledních dvou paralympijských her, zástupci sportovních svazů nebo partneři Českého paralympijského výboru.

Před Střešní slavností proběhla tisková konference k nově vzniklé Radě sportovců Českého paralympijského výboru, která má za cíl zabezpečit úzkou spolupráci a provázanost sportovců s činností ČPV. „Nechci být jen pasivním sportovcem. Budu se snažit, abychom sportovcům naslouchali. Reagovali na jejich přání a stížnosti,“prozradila plavkyně Vendula Dušková, členka Rady sportovců Českého paralympijského výboru.

Parasportovce bude zastupovat i další plavec Arnošt Petráček a letní sporty doplnil stolní tenista Jiří Suchánek. „Nové vedení se snaží kopírovat mezinárodní sféru, a to se mi líbí. To byl také jeden z důvodů, proč jsem kandidoval,“ komentoval svou motivaci Jiří Suchánek. Mezi těmi, kteří se budou aktivně podílet na chodu Českého paralympijského výboru jsou i zástupci zimních sportů – parahokejisté Michal Vápenka a Pavel Kubeš a reprezentant v alpském lyžování Patrik Hetmer. „Chceme dělat pro sportovce to nejlepší, aby se oni mohli soustředit pouze na sport,“ komentoval svou novou roli brankář Michal Vápenka.

Šestice sportovců si nyní mezi sebou musí zvolit svého předsedu, který se pak bude účastnit i výkonného výboru ČPV a může tak určovat směřování parasportu v České republice. „Jsem moc ráda, že Rada sportovců při Českém paralympijském výboru vznikla. Vždyť paralympijský výbor je servisní organizací právě pro ně,“ komentovala Radu sportovců sedminásobná paralympijská medailistka Běla Třebínová.

Paralympionici poprvé na společné „oslavě“

Po tiskové konferenci už následovala Střešní slavnost a představení nových prostor Českého paralympijského výboru. „Nyní máme k dispozici 253 metrů čtverečních reprezentativních prostor, které vyhovují moderní fungující organizaci. Rádi v našich kancelářích přivítáme parasportovce. Na rozdíl od Strahova máme i bezbariérové toalety, takže nyní je to opravdu přizpůsobeno všem. Žije se nám tu skvěle,“ řekl o nové adrese předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora. Bezbariérové prostory vyzdvihla i Běla Třebínová: „Nové sídlo v budově světového partnera mi udělalo velkou radost. Prostory jsou moderní, sladěné, dostatečně reprezentativní a bezbariérové, což dosud nebylo.“

Na Střešní slavnosti se potkali sportovci několika generací, kteří tak mohli probírat například změny v parasportu. Paralympijské legendy pak vzpomínaly na úspěšná léta českého týmu. „Zase se mi vrátily ty pěkné vzpomínky. Je to skvělé se takto znovu potkat,“ řekl o setkání čtyřnásobný paralympijský vítěz v plavání a cyklistice Roman Musil. „Celé odpoledne se neslo ve velmi příjemném duchu. Těšila jsem se i ze setkání se současnými, ale i bývalými sportovci, se kterými jsme se neviděli několik let,“ dodala bývala reprezentantka v plavání Běla Třebínová.

Nadšením nešetřil ani nejúspěšnější cyklista v historii paralympijských her, Jiří Ježek. „Díky za skvělou akci! Bylo fajn potkat bývalé parťáky a úspěšné paralympioniky, současné reprezentanty i mladé adepty na budoucí úspěchy. Navíc je to perfektní příležitost pro neformální setkání se zástupci sponzorů a podporovatelů českého paralympijského týmu. Zkrátka, takové akce pomáhají soudržnosti našeho hnutí a já jsem moc rád, že nové vedení právě na týmovost a soudržnost hodně dbá!“

Foto: Tomáš Lisý