Mainova Ironman European Championship Frankfurt je triatlonový závod s dvacetiletou tradicí a vyhlášenou atmosférou. Český závodník Jan Tománek dokončil trať jako jediný startující v handcycle division a úplně nejrychleji i mezi všemi sportovci v kategorii handicapovaných.

Český reprezentant dorazil na místo konání závodu s čním několikadenním předstihem, aby se seznámil s jednotlivými úseky tratě. Plavecká část na 3,8 km byla rozdělena do dvou smyček s tzv. australian exit v půlce, kdy závodníci vyběhnou z vody a proběhnou checkpointem, poté se vrací zpět do vody a pokračují. Této kratochvíle byl Tománek ušetřen a stačilo obeplavat bójku u těsně břehu. „Pohled na časomíru při výlezu z vody, kdy jsem 3.8 km absolvoval za 1:07:14, mě trošku konsternoval. Tak dobrý čas jsem skutečně nepředpokládal.

Po skvělém vstupu do závodu úvodní disciplínou jsem byl plný odhodlání a věřil jsem v opravdu rychlý čas. Pomýšlel jsem na vylepšení osobního maxima, ale plánovat na začátku 180 km dlouhé trati je naivní. Po brutálním světovém šampionátu v Utahu jsem rozjel cyklistiku opatrněji a s větším respektem, přeci jen akutní dehydrataci, křeče a halucinace nechcete znovu zažít,“ vysvětluje Jan Tománek. Cyklistickou část dokončil za 7:03:54 hod.

Maratón čtyř okruhů po náročné cyklistice v úvodu hodně bolel, ale český reprezentant jel „na krev“ a věřil v dokončení závodu pod 10:30 hod. Bohužel po několika kilometrech jej zastavil defekt a bylo po nadějích. Po téměř dvou okruzích se mu za pomoci fanouška-cyklisty podařilo defekt tmelem na galusky opravit, ale už to nešlo na maximum. Chyběla motivace a dravost, nehledě na riziko srážky se běžcem – téměř 3000 lidí na 10 okruhu bylo více než dost. Tománek dokončil běh za 2:50:23 hod.

Mainova Ironman European Championship Frankfurt je kultovní evropský ironman s elektrizující atmosférou a jeho cílovou rovinku a v podstatě i celou běžeckou trať lemovaly tisíce fandících lidí, což připomínalo atmosféru alpských etap v Tour de France. Tománek jako jediný sportovec v handcycle division a nejrychlejší mezi handicapovanými sportovci protnul cílovou pásku v celkovém čase 11:17:26 hod.

Skvělým plaveckým výkonem jsem slibně odstartoval svého pátého ironmana, ale nenápadně těžká cyklistika s 1600 metry převýšení mi dala zabrat. Do běhu jsem vstupoval s předpokladem výsledného času na hraně 10:30 hod, ale defekt v prvním okruhu ovlivnil další vývoj. Finišoval jsem na 892. místě z 2 244 startujících. Díky skvělému přístupu a zájmu organizátorů věřím, že se mi podaří začít novou triatlonovou éru, kdy mimo světového šampionátu v ironmanu budou moci handcycle athlete oficiálně bojovat také o titul evropského šampiona.“

Zdroj a foto: Jan Tománek