Světový parahokejový turnaj International Para Hockey Cup oficiálně začne až v sobotu 24. září. Svůj první, exhibiční zápas za sebou už mají ale Češi s Američany. Dnes si zahráli ve společných smíšených týmech pod vedením českých i amerických trenérů. Ojedinělá spolupráce navazuje na dlouhodobou myšlenku Českého para hokej v rozvoji tohoto sportu nejen u nás, ale v rámci celého světa. A hráči si tuto neobvyklou spolupráci náramně užívají.

Čeští a američtí parahokejisté spolu trénují celý týden před startem IPH Cupu. Dnes si navíc oba týmy zahrály v RT Torax Areně exhibiční utkání před skvělými fanoušky. „Je to úžasné, hrát zase v Ostravě, v aréně, kde začala naše vítězná vlna v roce 2009 a trvá dodnes, takže vlastně jsme vám vděční my za to, že jsme teď nejlepším týmem na světě. A mladí fanoušci, kteří dnes přišli a vytvořili zase tu neskutečnou atmosféru, to si prostě všichni užíváme“ řekl s úsměvem za americkou reprezentaci manažer týmu Dan Brennan.

„Je to mazec hrát s nimi, trénovat, až mě mrzí, že si tuhle možnost užívám až na závěr kariéry,“ ocenil možnost společného tréninku Zdeněk Krupička, který se na turnaji International Para Hockey Cup bude loučit s aktivní reprezentační kariérou. V netradiční roli se dnes představil i český trenér Jiří Bříza, který pro exhibiční utkání oblékl dres rozhodčího. „Odpískal mi tam i jeden hodně přísný faul, ale moji američtí spoluhráči řekli, že i on se holt musí ještě hodně učit,“ dodal Zdeněk Krupička.

„Pro naše hráče to je opravdu nedocenitelná možnost, jak si vyzkoušet jiný styl tréninků, učit se od těch naprosto nejlepších. Je to náročné, ale věříme, že nás to posune a využijeme to i v samotných zápasech na turnaji,“ doplnil trenér české parahokejové reprezentace Jakub Novotný.

První zatěžkávací zkouškou prošlo dnes, tři dny před IPH Cupem, nejen hlediště a zázemí arény, ale také ochozy, kde je pro fanoušky připravena fanzóna. „Je to super, už mám vyřvané hlasivky, jak fandím. Parahokejisti makají, to jsem ještě nikdy neviděla, jak jsou rychlí. Ve fanzóně jsem si to pak i sama vyzkoušela, jak je to náročné,“ řekla Anička ze Základní školy Dětská, která dorazila na dnešní exhibici. Fanzóna je otevřena po celou dobu turnaje. Pro fanoušky jsou připravené soutěže, in-line sledge se střelbou na branku, speciální trenažéry, hry nebo fotokoutek s oblíbeným maskotem Samsonem a taky DJ.

„Jsme rádi, že se Ostrava opravdu stala tím parahokejovým srdcem a světový parahokej se tady opakovaně vrací,“ řekla náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmannová„Zapojení místních škol je úžasné a musíme smeknout i před celým týmem, který tento turnaj opět organizuje. Jsme rádi, že můžeme podpořit další rozvoj parahokeje,“ doplnil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Stanislav Folwarczny.

V dějišti International Para Hockey Cupu jsou už i hráči Kanady, Norska, Slovenska a Německa. Poslední tři zmínění pak na turnaji vytvoří společný IPH tým. „Chtěli jsme tak dát možnost i dalším týmům z Evropy, aby si mohly zahrát se světovou elitou a rozvíjet tak parahokej i ve svých zemích,“ řekla manažerka turnaje Irena Šašková„S Českým para hokejem jsme začali spolupracovat v roce 2019 a jsme rádi, že můžeme podporovat další a další společné akce, díky kterým tento sport neustále roste,“ řekla vedoucí komunikace Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

International Para Hockey Cup začne prvním ostrým zápasem USA a IPH týmu v sobotu 24. září v 16:00. Česká reprezentace se tentýž den utká od 19:00 s parahokejisty Kanady. 

Vstupenky na IPH Cup jsou stále v prodeji.

Text: Zuzana Glacová
Foto: Radim Horák