Radost pro fanoušky i uklidnění české kabiny. Dnes se proti sobě postavily týmy, které byly po dvou hracích dnech IPH Cupu stále bez bodu. Poslední zápas základní skupiny turnaje tak sliboval velmi vyrovnaný a vypjatý souboj. Radovali se nakonec domácí a fanoušci v RT Torax Areně si taky s radosti opakovaně zakřičeli „góóól“! Češi vyhráli 3:2.

Úvodní vhazování vyhráli hosté, měli kotouč v držení, ale Kudela v české brance práci neměl. Hosté ale dobře kombinovali, Bakke poslal puk na Nordstoga, ten jej posunul na Kormana, ale puk se do branky nedostal. Domácí útočník Novotný se dostal do první větší šance svého týmu, ale Lepáček jeho střelu vyrazil vyrážečkou. Jen o pár okamžiků později dobře střílel Palát, když se Češi dostali do přečíslení, ale Lepáček jeho střelu vytěsnil. Tým IPH se okamžitě dostal do protiútoku, Korman pálil na Kudelovu klec, puk se ale od domácího gólmana odrazil mimo tyče.

Do další šance se hosté mohli dostat díky Nordstogovi, který poslal puk na najetého Rennhacka, ale ten byl rychlejší než puk. Na opačné straně dojížděl nastřelený puk Hečko, ale Lepáček kotouč rychle přikryl. Výborný zásah předvedl domácí Kudela, když Nordstoga dojel kotouč a doslova protáhl českého gólmana. Také další chvíle patřily týmu IPH, Joppa byl v zakončení příliš zbrklý, sk=ore se neměnilo ani po pokusu Kormana.

První branky se diváci dočkali v osmé minutě, odražený puk se dostal k Joppovi, který si ho přehodil na druhou hokejku a pod Kudelou ho poslal do sítě – 0:1. Domácí se nevzdávali, Kubeš nahrával Krupičkovi, ten si podržel puk, ale poté zamířil jen do Lepáčkovy lapačky. Podobně se vedlo také Wágnerovi, ale jeho střela těsně minula hostující tyč. Hosté mohli dobře vyšachovat Kudelu, Oeiseth si nabruslil až k brance, poslal puk na najíždějícího Vaernese, ale český gólman se stačil přemístit včas. Tým IPH se držel na své útočné polovině, Joppa dobruslil puk, přihrál na Kormana, ale ten nastřelil jen Kudelu. Češi se dostali k puku, Krupička si najel do pásma, ale přihrávku do jízdy nezachytil. To ho ale nemuselo tolik mrzet, protože se s diváky a svými spoluhráči dočkal první branky Čechů na tomto turnaji, u branky sebral puk Hečko, objel ji a poslal ho do mezikruží, odkud jej Kubeš poslal pod Lepáčkovu lapačku – 1:1.

Celek IPH se po vhazování ve středovém kruhu dostal rychle do pásma, ale lehké nahození Oeisetha nemohlo gólmana rozhodit. První přesilovku měli k dispozici hosté, Vaernes skákavý puk u branky neusměrnil, v dobré pozici to zkoušel i Korman, ale bezvýsledně. Český tým se pak už dokázal ubránit díky vyhazováním puků. Třináct vteřin před první sirénou chyboval na modré Stašák, do úniku se tak dostal Novotný, který zblízka poslal puk pod Lepáčkovu vyrážečku a dostal Čechy do vedení – 2:1.

Ve druhé třetině se mohl český tým znovu radovat, Veselý dostal puk do branky, ta ale neplatila, protože bylo signalizováno vyloučení domácího Krupičky. Domácí se v tomto oslabení činili, nedali svému soupeři příliš prostoru, nejvýraznější pokus si připsal Oeseith, jehož střelu z dálky si Kudela pohlídal. Navíc Geier vyjel za vyhozeným pukem, objel hostující branku a zdatně v útočném pásmu šetřil vteřiny z oslabení. Po návratu Krupičky se předvedl český tým pěknou kombinaci, puk putoval po ose Kubeš – Ohar – Veselý, ale tomu se do cesty postavil bránící hráč. Poté hosté špatně vystřídali, po čtyřiceti vteřinách hry byl vyloučen domácí hráč, a tak se hrálo ve čtyřech na obou stranách. Před Kudelou se snažil o vyrovnání Nordstoga střelou pod lapačku, ale domácí gólman byl připraven.

Po návratu potrestaného Herinka hráli domácí v oslabení, sudí jim ale odpískali zakázané uvolnění, což reklamoval Krupička, a tak se vhazovalo ve středním pásmu. Hrálo se od branky k brance, na jedné straně nebyl úspěšný Hečko, Palát ani Sedláček, na straně druhé se nepodařilo dostat puk do branky Vaernesovi ani Kormanovi. Tým IPH se držel v útočném pásmu, ale domácí bojovali dobře. V závěru utkání se vydal do pásma Geier, najížděl mu Krupička, ale Lepáček nakonec zasahovat nemusel. To Kudela musel čelit střele Lyngrotha, Joppy nebo Heringa a všechny pokusy ustál, dokonce proti další střele Lyngrotha od kruhů skočil po puku jako lev a za svá záda jej nepustil. Zvyšovat mohl Novotný, ten se se spoluhráčem dostal do přečíslení dva na nikoho, ale hostující klec přestřelil. Závěr třetiny patřil domácím, kteří okupovali svou útočnou polovinu, ale skóre se neměnilo.

Do třetí třetiny nastoupili Češi s novými silami, Lepáček si ale dokázal poradit. Veselý se dostal do přečíslení s Krupičkou, ale hosté se dokázali rychle vrátit a jejich šance na úspěch snížit. Další útočné akce předváděli domácí, ale tým IPH se vždy stačil rychle přesunout zpět ke své brance. V jednu chvíli ale nedokázali uhlídat Sedláčka, jeho střelu však zastavila gólmanova lapačka. Znovu to zkusili i Veselý s Krupičkou, dobrý pokus si připsal i Novotný, ale skóre na kostce zůstávalo stejné.

Český tým se urputně dral vpřed ve snaze překonat Lepáčka, Wágner si najel mezi dva hráče a ocitl se tváří v tvář gólmanovi, puk namířil do jeho betonů. Hostující Hering si počínal nedovoleně a dal tak domácím šanci na úspěch v přesilovce, Hečko prostrčil puk mezi bránící hráče, ale ten neměl potřebnou rychlost, Korman kotouč odpálil do bezpečí. Lepáček si v oslabení počínal na jedničku, a proto se Český tým úspěchu nedočkal. Naopak nenápadnou střelu přes hráče poslal na domácí branku Nordstoga, ale Kudelovy betony byly přesně tam, kde měly být. Zhruba v polovině třetí třetiny se po vhazování ujal puku Geier, ujížděl k brance, ale dva z hostujících hráčů se k němu dostali včas. Domácí útočník se přece jen do šance o chvíli později dostal, protáhl Lepáčka, který vytěsnil puk do rohu.

Do prázdné branky mohl na opačné straně mířit po kombinaci s Joppou Ligda, ale Kudela se stačil velmi rychle přesunout. Při vlastním oslabení ujel Oeiseth, rukama nad hlavou slavil branku, ale Kudela jej zachytil ještě před brankovou čárou ve své výstroji.   U domácí klece to znovu zkusil Joppa, ale Kudelovi spoluhráči se dostali k puku včas, takže IPH neměli prostor pro dorážky. Do betonů českého gólmana pálil z kruhu Korman, puk se odrazil zpět do hry, ale nikdo z hostů nebyl nablízku. Joppa o chvíli později na pravém křídle nabil Kormanovi, ten byl úplně sám u levé tyče, ale trefil jen Kudelovu helmu. Uklidnit český tým mohl Ohar, který s pukem předjel Oeisetha, ale zblízka pálil nad hostující branku.

Necelé dvě minuty před třetí sirénou si vzal tým IPH oddechový čas, po kterém nastoupil bez gólmana. Češi vyhráli vhazování, k puku se dostal Geier a poslal puk do prázdné klece – 3:1. Hosté ale ani tentokrát zbraně nesložili, Kubešovi se nepodařilo poslal puk do bezpečí, ten se pak dostal přímo na hůl Bakkeho a rozdíl skóre byl znovu jednobrankový – 3:2. Lepáček zůstal znovu na střídačce, domácí ale vyhráli vhazování a Geierovi s Háblemse podařilo podržet puk až do závěrečné sirény, po které si fanoušci dlouhým potleskem užívali první českou výhru na tomto turnaji.

Česká republika – IPH team 3:2

Branky: 12. Kubeš (Hečko, Sedláček), 15. Novotný, 45. Geier – 8. Joppa (Ligda, Korman), 45. Bakke (Kuhli-Lauenstein)

CŘ: Kudela (Vápenka) – Kubeš, Doležal, Zelinka, Wágner – Hábl, Palát, Geier – Novotný, Sedláček, Hečko – Ohar, Veselý, Krupička

IPH Team: Lepáček – Nordstoga, Bakke, Ferenčík, Stašák, Kuhli-Lauenstein – Korman, Ligda (C), Joppa – Disveld, Hering, Rennhack – Vaernes, Oeiseth, Lyngroth

Text: Monika Baloghová
Foto: Radim Horák