Hned čtveřice českých mužských reprezentantů a jedna žena odlétá dnes v pátek 30. září do egyptské Alexandrie na mistrovství světa v benchpressu. Reprezentace ve složení Lucie Schánilová Vrťová, Martin Biháry, Josef Camfrla, Martin Fejfar a Michal Rokůsek se pokusí obstát mezi světovou konkurencí. Celou výpravu doprovází sám reprezentační trenér Jiří Smékal a asistent Ivan Čermák.

Pro Lucii Schánilovou Vrťovou a Josefa Camfrlu to bude mezi světovou elitou v benchpressu premiéra. Martin Biháry si jede již pro svůj jedenáctý titul mistra světa, který by podle svých slov moc rád obhájil. Pokud se všechno podaří, rád by se pokusil i o světový rekord mezi zrakově handicapovanými sportovci.

Dalším medailovým příslibem může být i Michal Rokůsek, který ve váhové kategorii do 110 kilogramů na loňském spojeném světovém a evropském šampionátu v gruzínském Bakuriani získal v rámci mistrovství Evropy bronzovou medaili.

Jiří Smékal k účasti české výpravy na světovém šampionátu dodává: „Moc se všichni do Egypta těšíme a jedeme uspět v nabité světové konkurenci. Kluci a Lucka jsou výborně připraveni a bude pro nás velkým úspěchem, pokud překonají v rámci světového šampionátu své osobní rekordy.“

Chceme přivézt alespoň jednu medaili, kterou si myslím, že můžeme získat. Reálnou naší medailovou nadějí je především Martin Biháry, který bude útočit na zlato. Za největší konkurenci pro naši reprezentaci považuji především závodníky z Ukrajiny, kterých jezdí hodně a zvedají velké váhy. Hlavním přáním však pro mě je, aby nám všem sloužilo zdraví, aby všichni v pořádku prošli oční klasifikací a neonemocněli náhodou covidem či něčím jiným.“

Mistrovství světa v egyptské Alexandrii je náhradou za březnové závody Světového poháru, které se měly konat na stejném místě, ale kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině byly bohužel zrušeny.

Závody mužských kategorií od 90 kilogramů až do 125 kilogramů se budou konat ve čtvrtek 6. října. Ve váhové kategorii do 90 kilogramů máme hned dva zástupce, a to právě Martina Biháryho a Josefa Camfrlu.

Další dva sportovci budou naši výpravu reprezentovat ve váhové kategorii do 110 kilogramů, jsou jimi Michal Rokůsek a Martin Fejfar. Lucie Schánilová Vrťová by měla ke svému závodu mezi ženami ve váhové kategorii do 60 kilogramů nastoupit již v úterý 4. října.

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců