Český tým trápily po celou dobu turnaje nepřesné přihrávky i absence gólových střel. Dnes ale rozhodně chtěli svěřenci Jiřího Břízy vyhrát bronzové medaile. Nejen pro fanoušky, ale hlavně i pro dvě legendy v týmu, které se dnešním zápasem loučily s reprezentačním dresem. Jiří Raul i Zdeněk Krupička byli sice na ledě ve svém posledním zápase v národním týmu vidět, gólem se ale neprosadili a Češi tak skončili na International Para Hockey Cupu na posledním čtvrtém místě.

První třetina začala velmi svižně. Ve třetí minutě mohl skóre otevřít Jiří Raul, který jel sám z pravé strany na gólmana IPH Teamu. Těsně před Lepáčkem ale Raula dostihl Bakke a znepříjemnil tak Raulovi zakončení. Symbolicky šanci legendy záhy vystřídala nejmladší naděje v českém týmu, když v 5. minutě pro změnu z druhé strany mířil na bránu Lepačka Filip Veselý, ale ani on skóre zápasu neotevřel. Naopak hned z první akce se prosadili hosté, když v čase 5:37 obehrál Wágnera kapitán hostů Marian Ligda, upravil svou střeleckou pozici a štiplavou střelou překonal Martina Kudelu 0:1. Poté se hostující tým nastěhoval do obranného pásma českého týmu. V desáté minutě zkušený německý reprezentant Bernhard Hering vyhrál za Kudelovou bránou souboj se Sedláčkem a z nulového úhlu zvýšil na 0:2. Hned záhy mohl Veselý vyslat do úniku Zdeňka Krupičku, ale jeho přihrávce chyběla přesnost.

Dvě minuty před koncem první třetiny se naopak do úniku dostalo duo Novotný, Hečko, kterého i za cenu faulu zastavil v zakončení Marian Ligda.  Následovalo tak trestné střílení, k jehož exekuci se vydal právě faulováný Václav Hečko. Nabízenou možnost snížení nevyužil, trefil pouze tyč Lepáčkovy branky a skóre zůstalo neměnné. Patnáct vteřin do konce prvního dějství ještě Karel Vágner vyslal rychlý pas před Lepáčkovu branku, ale ani tato přihrávka na Jiřího Raula nebyla nejpřesnější a Češi se v první třetině museli obejít bez zápisu do gólové listiny.

Do druhé třetiny sice Češi vstoupili s odhodláním, ale byli to hostující hráči, kteří hned ze startu prověřili pozornost Kudely. Bakke zkontroloval horní stav jeho brány, ale naštěstí pro domácí jen z vnější části. Čechům jako by chyběly síly, ale i přesnost přihrávek, které je trápí po celou dobu trvání IPH Cupu. Tři minuty po startu druhé třetiny pak měli Češi navíc výhodu přesilové hry, kterou ale také odehráli velmi nepřesvědčivě. Lepáčkovu ostražitost pak prověřil neúspěšně i Geier.

Soubojem těžkých vah pak skončil střet Heringa a Krupičky, díky kterému si domácí mohli zahrát další přesilovku. Jenže když puk skončil v rohu za Kudelou, evidentně si neporozuměli Zelinka s Oharem, čehož využili zkušení norští hráči a Ola Bye Oeiseth přihrál přesně před bránu na Auduna Bakkeho, který měl jednoduchou pozici kata, střelou pod horní tyč zvýšil v čase 29:12 na 0:3. Druhá třetina tak skončila z pohledu domácích velmi nepříznivě a loučení legend bylo tak rázem velmi hořké.

Drtivý tlak nepomohl, Češi se loučí s turnajem bez medaile

Ze startu posledního dějství se Češi odhodlali Lepáčka zasypat střelami. Ale ani Veselý, Raul, a Hečko se neprosadili. Až v čase 33: 38 kapitán týmu Radek Zelinka dostal přihrávku mezi kruhy, přejel si nalevo od hostujícího gólmana, který byl naprosto dezorientovaný a snížil na 1:3. V šestatřicáté minutě dostali Češi další možnost ke snížení brankového rozdílu po vyloučení Nordstogy za nedovolené bránění. 38:17 a puk dostal Karel Wágner, který nekombinoval, vystřelil na Lepáčka. Chvíli se zdálo, že ho má gólman IPH Teamu v lapačce, jenže si ho nešťastně hodil sám za čáru a skóre tak rázem bylo pro domácí příznivější – 2:3. Jen minutu na to měl příležitost k vyrovnání Václav Hečko, ale ani tentokrát Lepáčka nepřekonal, naopak následovala po vyloučení Wágnera a Kormana hra čtyři na čtyři. Tato dvouminutovka ale nepřinesla další přesné střelecké pokusy.

V závěru utkání se IPH Team stáhl do důsledné defenzívy a Češi se jen stěží dostali do vyložených šancí. Filip Veselý nicméně tvrdou ránou vystřelil opět na Eduarda Lepáčka, ten ale vyrážečkou bez problému střelu vykryl. Následoval oddechový čas svěřenců trenéra Jiřího Břízy a power play českého týmu. O vyrovnání se mohl postarat Michal Geier, který měl na své holi hned dvakrát vyrovnání, v cestě mu stál ale opět skvěle chytající Eduard Lepáček. Skóre se už neměnilo a Češi tak prohráli závěrečný souboj International Para Hockey Cupu a bronzové medaile si z Ostravy odveze evropský IPH Team.

Ve finálovém utkání si tým USA poradil s reprezentačním výběrem Kanady 4:0 –  Američané nemají konkurenci! Zlato z Ostravy míří opět do USA.

Česká republika – IPH Team 2:3

Branky a nahrávky: 34. Zelinka (Geier), 39. Wágner (Zelinka, Ohar) – 6. Ligda, 11. Hering (Disveld), 30. Bakke (Oeiseth)

ČR: Kudela (Vápenka) – Doležal, Kubeš, Wágner, Zelinka (C) – Veselý, Ohar, Krupička – Hečko (A), Raul, Novotný (A) – Geier, Sedláček, trenér: Jiří Bříza

IPH Team: Lepáček – Bakke, Nordstoga, Stašák, Ferenčík, Kuhli-Lauenstein – Korman, Ligda (C), Joppa – Rennhack, Hering, Disvedl – Lyngroth, Oeiseth (A), Vaernes, trenér: Espen Hedge

Text: Zuzana Glacová
Foto: Radim Horák