Reprezentační tým stolních tenistů ve složení Martin Zvolánek, Petr Svatoš, Spomenka Habětínková, Zbyněk Lambert, Dan Horut, Víťa Špalek, David Půlpán a Jan Michal absolvovali mezinárodní turnaj v Řecku. Češi se po výborných výkonech mohli radovat ze zisku šesti medailí – tři ze soutěže jednotlivců, tři ze čtyřher a mixů.

Kompletní medailová sada v singlech

Třídenní mezinárodní turnaj ITTF FA20 Greek Para Open 2022 byl pro českou výpravu úspěšným. Ve městě Argostoli na ostrově Kefalonia se nejprve rozehrály turnaje jednotlivců a z osmi českých reprezentantů si hned tři z nich zajistili místo na stupních vítězů.

Martin Zvolánek prošel turnajem kategorie MS 2 zcela suverénním způsobem – první set ztratil až ve finálovém utkání se Slovákem Riapošem. I tak se mu ale zápas podařilo otočit a po konečném výsledku 3:1 pro českého hráče se Zvolánek mohl radovat ze zlaté medaile.

Druhý cenný kov – stříbro – přidal David Půlpán (MS 9). Ten v základní skupině obsadil druhé místo za Britem Staceym a poté postupně zvládl na výbornou čtvrtfinálové i semifinálové duely. Ve finále opět narazil na svého přemožitele ze základní skupiny, a i v souboji o zlato byl Stacey nad síly českého reprezentanta.

Kompletní sbírku medailí doplnil Petr Svatoš, který dosáhl na třetí místo v rámci turnaje kategorie MS 3. Český hráč nejprve porazil oba své soupeře v základní skupině, čímž si vysloužil přímé nasazení do semifinále, kde na něj čekal silný hráč Geuljans z Francie. Svatoš bohužel prohrál 0:3, ale i tak si v rámci turnaje jednotlivců připsal medailový úspěch.

Z dalších reprezentantů se nejlépe umístila Spomenka Habětínková se Zbyňkem Lambertem. Oba postoupili ze skupiny, ale poté oba shodně vypadli ve čtvrtfinále a skončili na solidním 5.-8. místě. Vít Špalek a Jan Michal si poradili pouze s jedním soupeřem ve skupině, což na postup nestačilo. Daniel Horut bohužel nezvládl ani jediný že svých zápasů i z důvodu bolesti Achillovy šlachy.

Zisk dalších cenných kovů v týmech a mixech

Po odehrání singlů přišly na řadu zápasy dvojic, týmů a mixů. Kompletní ryze český tým dvojice Lambert-Horut vybojoval páté místo v rámci turnaje kategorie MD 14. Podobně se dařilo i Špalkovi s Půlpánem, kteří skončili šestí (MD 18).

V medailové sklizni pokračoval Martin Zvolánek. Ten společně s Kanaďanem Isherwoodem jen těsně nepostoupil do finále své kategorie, což ve výsledku znamenalo parádní třetí místo. Ještě lépe dopadl český reprezentant ve smíšené dvojici s Italkou Magentou – společně s ní vyhrál všechny své zápasy a vybojoval tak zlato!

Poslední cenný kov pro české národní barvy získal Petr Svatoš s Belgičanem Brandstem. Ti obsadili konečné 3. místo v kategorii MD 8, když v semifinálovém souboji nestačili na slovenskou dvojici Trávníček-Mihálik.

Jediná česká žena na turnaji Spomenka Habětínková měla za spoluhráčku Zoricu Popadič ze Srbska. Společnými silami dosáhly na čtvrté místo v pětičlenné skupině sloučených kategorií WD 5-10. Stejné umístění zopakovala Habětínková s Petrem Svatošem v mixu kategorie XD 7.

Zdroj a foto: Vojtěch Rozínek, Czech Para TT