Na 70.3 Ironman World Championship St. George vybojoval český reprezentant titul Mistra Světa! Byl to – dle jeho vlastních slov – opět extrémní zážitek, ale to už k St. George tak nějak patří. Ranní teplota 4 °C přetrvávala až do poloviny závodu a k tomu nechyběla výrazně kopcovitá cyklistika a běh. Tománek finišoval v čase 5:45:53 hodiny a jako jediný Handcycle Athlete dokázal splnit časový limit závodu pro celkovou klasifikaci.

Plavání při rozednění v Sand Hollow Reservoir je v St. George ikonické, skvělá atmosféra, krásné barvy, prostě nádhera. „Vzhledem k teplotě vzduchu (4 °C) a vody (16,8 °C) jsem zvolil dlouhý neopren, který sice nemám nejradši, ale rozhodovat měla především cyklistika, takže volba byla jasná, tepelný komfort! Plavalo se mi dobře a zhruba po 400 metrech jsem se dostal do čela mezi a vodu jsem s časem 37:00 min opustil jako první handicapovaný sportovec,“ přibližuje první část závodu Tománek.

Následovala cyklistika s více než 1 000 metry převýšení. První půlka byla hodně chladná a převážně bylo zataženo bez slunce, což při nižší teplotě není závodníkům nijak zvlášť příjemné. „V prvním stoupání od Sand Hollow jsem se zahřál, ale prsty trpěly ještě další hodinu! Profilově náročná cyklistika nebyla tempově plynulá a v rychlých sjezdech jsem jen stěží udržel plánovaný výkon, ale na trati jsem nechal vše!

Časem 3:27:11 hodiny si jako jediný Handcycle Athlete splnil časový limit a suverénně se přiblížil vysněnému cíli – titulu Mistra Světa v 70.3 Ironmanu.

Už scházel „jenom“ běh! Na dvou okruzích se nastoupalo téměř 250 metrů a v závěru každého stoupání se probíhalo golfovým hřištěm, což obnášelo úzké pěšiny, strmé trháky a také trávníkové pasáže. Pro běžeckou formuli ne zrovna ideální trasa, ale český sportovec do toho vložil vše a zaběhl velmi slušný čas 1:28:50 hod. „Samozřejmě to nelze srovnat s nejrychlejšími závody v optimálních podmínkách, ale výkonu si vážím, protože byl mnohdy na limitu technických možností běžecké formule,“ zhodnotil český reprezentant.

Cílová rovinka a slavnostní ceremoniál s vyhlášením vítězů jednotlivých kategorií byl již třešničkou na dortu, kterou si nelze jinak než užít. Na mistrovství světa v 70.3 Ironmanu Tománek vybojoval svůj již třetí titul světového šampiona (2017, 2018, 2022).

Letošní rok pro mě byl sportovně velmi úspěšný a ohlédnu-li se za datem závodu 29. října, tak si neodpustím vzpomínku, že jsem přesně před dvaceti lety po nezaviněné nehodě bojoval v nemocnici o život. Když toto zmiňuji, tak mě trochu mrazí v zádech, ale ohlédnu-li se zpět, dokázal jsem toho mnoho a nejvíce si vážím toho, že jsem se nikdy nevzdal!

Zdroj a foto: Jan Tománek