V sobotu 19. listopadu se v Plzni uskutečnil již 18. ročník mistrovství České republiky v simulované zvukové střelbě z pistole a zároveň i 3. ročník mistrovství České republiky ve střelbě z pušky. Letošní šampionát v západočeské metropoli se stal úspěšným především pro střelkyně a střelce z moravských oddílů.

Střílelo se na dvě kola po 10 ranách ze střeleckého stanoviště vzdáleného 3 metry od terče. Čas míření na jednu ránu je 1 minuta. Při překročení tohoto časového limitu je výsledek výstřelu nula. Každý závodník má nárok na 3 zkušební výstřely v každém kole. Při každém soutěžním pokusu navede navigátor závodníka na zvuk terče. Výstřel uskutečněný při kontaktu s navigátorem je zrušen bez nároku na opravu. Na tuto chybu upozorní navigátor rozhodčího nebo zapisovatele. Všichni závodníci stříleli s očima zakrytýma neprůhlednými brýlemi, s pažemi bez opory. Soutěžilo se na dvou trenažérech – stanovištích. Střelec musel absolvovat závod na obou trenažérech – stanovištích bezprostředně za sebou (10 ran T1 a 10 ran T2).

V kategorii mužů ve střelbě z pistole se stal mistrem České republiky Milan Hradil z klubu SK Handicap Zlín s celkovým nástřelem 187 bodů. O druhém místě se nakonec rozhodovalo až v dodatečném rozstřelu, a to hned mezi trojicí závodníků, kteří měli po dvou základních kolech na svém kontě shodný bodový zisk 185 bodů. Druhé místo nakonec pro sebe ukořistil Tadeáš Holeček z týmu ASK Lovosice s nástřelem 30,4 bodů, který až v dodatečném rozstřelu udolal nakonec bronzového reprezentačního trenéra showdownistů Pavla Davida z brněnského Tandemu, kterému k zisku bronzové medaile v dodatečném rozstřelu stačilo nastřílet 29 bodů. Nepopulární bramborová medaile pak nakonec připadla oddílovému kolegovi stříbrného medailisty Lukáši Fabiánovi se ziskem 26,2 bodů.

V kategorii žen opět putovala zlatá medaile do Zlína, a to zásluhou Evy Macháčkové, která nastřílela 190 bodů. Nechala tak za sebou Terezu Přikrylovou z Tandemu Brno, která nastřílela 185 bodů. O pouhý jediný bod méně měla a na krk si tak pověsila bronzovou medaili lovosická střelkyně Kamila Šamajová.

Ani v závodě smíšených dvojic nepustili střelci z Moravy české střelce ke slovu. Zlatá medaile zásluhou Terezy Přikrylové a Pavla Davida putovala do Tandemu Brno, a to s celkovým ziskem 370 bodů. Zlínská dvojice se ziskem 368 bodů ve složení Eva Macháčková a Zdeněk Hradil se musela spokojit pouze se stříbrnými medailemi. Bronzovou medaili si pak vystřílela dvojice Kamila Šamajová a Vladimír Krajíček z Lovosic s 362 body.

V kategorii střelba z pušky opět republikovému šampionátu vévodila Morava. V kategorii mužů si pro sebe uzmul zlatou medaili Jaroslav Rozsypal ze zlínského klubu SK Handicap s celkovým nástřelem 196 bodů. Druhé místo si vystřílel Milan Hradil rovněž ze Zlína, který zaostal o pět bodů za svým oddílovým kolegou. Bronzová medaile pak putovala do Brna, když Pavel Michelfeit nastřílel 189 bodů.

Mezi ženami pak došlo k přerušení nadvlády moravských střelkyň a střelců, neboť lovosická závodnice Irena Šourková předvedla výkon 190 nastřílených bodů. Stříbrnou medailí se pak mohla pyšnit brněnská střelkyně Tereza Přikrylová se ziskem 189 bodů. Bronzovou medaili si za výkon 187 bodů vystřílela Zuzana Duchoňová z České Lípy, ovšem závodící za oddíl TJ Zora Praha.

Tak jako v pistoli, tak i v pušce závod dvojic ovládla stejná dvojice brněnských střelců, Tereza Přikrylová a Pavel David, s celkovým nástřelem 369 bodů. Alena Hejčová a Jaroslav Rozsypal ziskem stříbrné medaile podtrhli velmi úspěšný medailový zisk pro oddíl SK Handicap Zlín, a to nastřílenými 187 body. Martina Policarová a Josef Gruncl z TJ Zora Praha si vystříleli bronzovou medaili se ziskem 364 bodů.

Šampionát nabídl překvapivé výsledky, vyrovnané a velmi napínavé souboje o medaile.

Delegát Českého svazu zrakově postižených sportovců, který byl přítomen přímo na místě, pan Ing. Vladimír Krajíček, celou akci zhodnotil:

Velké poděkování za přípravu, průběh a za financování střeleckého šampionátu, navíc za obstarání a financování cen pro nejlepší v Českomoravských pohárech patří ředitelce akce, paní Daniele Syrovátkové, a jejím kolegům z Tyflo Centra Plzeň.“

Výkony střelců a střelkyň byly většinou výborné. V pistoli skoro všichni muži překonali nový kvalifikační limit 170 bodů, podařilo se to i devíti ženám a Eva Macháčková dokonce porazila i muže! Ve smíšených dvojicích jich rovněž devět překonalo 330 bodů – což bude kvalifikační limit platný od roku 2023. V pušce jsou pozoruhodné přesvědčivé vítězství a vyrovnané série letošního nováčka Jaroslava Rozsypala i šachistky Ireny Šourkové,“ dodává Krajíček

Kompletní výsledky:

MČR puška, muži
MČR puška, ženy
MČR puška, dvojice

MČR pistole, muži
MČR pistole, ženy
MČR pistole, dvojice

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců