Od čtvrtka 24. do soboty 26. listopadu se ve švýcarském Curychu odehrál mezinárodní showdownový turnaj Swiss Showdown Zürich Open 2022, který je součástí Světového poháru. Česká výprava čítala celkem sedm jmen, a to pět mužů a dvě dívky. Celou výpravu jako asistenti doprovázeli Markéta Kristlová a Jaroslav Mašek.

Celkem 29 mužů a 24 žen se utkalo o prvenství v tomto turnaji. Díky účasti hráček a hráčů z Jižní Koreje přerostl turnaj v neobvyklou světovou akci, neboť na většině turnajů často startují pouze evropští showdownisté, ačkoliv mají akce status Světového poháru. Mimoevropští hráči se účastní na evropských turnajích zřídka.

Největšího úspěchu české výpravy dosáhl Šimon Rejtar z brněnského Tandemu, který obsadil konečné 3. místo a odvezl si z alpské země bronzovou medaili a krásnou skleněnou plaketu. Mezi muži jsme měli v první desítce hned dvojí zastoupení, neboť Tomáš Mysliveček pražského BSC, úřadující vicemistr České republiky, obsadil skvělé 6. místo.

Pro Myslivečka to znamená slibný bodový přísun a pravděpodobný posun do žebříčku TOP 20 nejlepších světových hráčů, což by v praxi znamenalo, že na každém turnaji již bude nasazovaným hráčem rovnou do hlavní soutěže.

Hned na začátku druhé desítky konečného pořadí se za sebou srovnali zbývající tři reprezentanti naší země. Na 13. místě se umístil Pavel Michelfeit, hned za ním skončil Benjamín Levíček – oba z brněnského klubu Tandem. A českou ekipu uzavřel 15. místem Petr Bayer z pražského BSC Praha.

I obě naše dívky, rovněž hráčky Tandemu Brno, se v konečném pořadí porovnaly hezky za sebou. Tereza Přikrylová uzavřela 10. místem první desítku a Markéta Trnčáková 11. místem zase otevřela druhou desítku konečného pořadí.

Hráč Petr Bayer přiblížil své dojmy z turnaje: „Fandit online svým hráčům na showdownovém turnaji v zahraničí? Švýcaři to dokázali! Každý rozhodčí měl aplikaci v mobilu či tabletu a ihned zapisoval každý gól či aut do systému, který to ihned zobrazoval na webu. Díky tomu se dalo sledovat hned na všech čtyřech stolech, jak si hráči vedou. Na prvním stole, v herně zvaná Zürich, byla přidaná kamera s mikrofonem, takže byl přenášen i obraz.“

Další vychytávka, hlavně pro trenéry, se nacházela na webové stránce ZDE. „Je možné si rozkliknout  historii jednotlivých setů a projít si některé momenty, kdy hráč  začal rychle prohrávat a měl si vzít oddechový čas. Takže za mě palec nahoru! Už žádné papírování, prostě elektronicky od začátku do konce,“ dodává Bayer.

Pro některé české reprezentanty se navíc jednalo o poslední mezinárodní zápasovou prověrku před jejich účastí na mistrovství Evropy v showdownu, které se uskuteční v Paříži od 12. do 18. prosince letošního roku.

Do francouzské metropole odjedou Českou republiku z účastníků turnaje ve švýcarském Curychu reprezentovat Tereza Přikrylová, Markéta Trnčáková, Pavel Michelfeit –  všichni z klubu Tandem Brno a nominaci uzavírá Tomáš Mysliveček z oddílu BSC Praha.

Více informací a očekávání před samotným evropským šampionátem a zbylá jména vám přineseme v dalším článku.

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců