Tisková zpráva: Světluška a Český paralympijský výbor se v následujících dvou letech společně zaměří na podporu sportu zrakově handicapovaných! Hlavním cílem bude motivovat děti k pohybovým aktivitám v rámci školy i mimoškolních aktivit, podpořit učitele tělocviku, trenéry i dobrovolníky v jejich práci, nasměrovat jednotlivé začínající sportovce i sportovní spolky k finanční podpoře jejich aktivit a v neposlední řadě zvýšit povědomí o inkluzivním sportu pro všechny. 

Projekt se zaměří na offline aktivity (besedy, workshopy, soutěže) po celém Česku a současně bude fungovat online na webových stránkách a sociálních sítích obou partnerů. Ambasadorkou a koordinátorkou projektu je paralympijská reprezentantka Anna Pešková (Kulíšková).

Byli jsme osloveni Nadačním fondem Českého rozhlasu ke spolupráci na společném projektu, který se bude věnovat restartu sportování dětí a mládeže se zrakovým postižením. Tuto výzvu jsme s nadšením okamžitě přijali, protože rozvoj parasportu na všech úrovních vnímáme jako jeden z našich hlavních cílů. Máme takto nastavenou i Strategii rozvoje Českého paralympijského výboru do roku 2032. Podpisem memoranda o spolupráci jsme součástí projektu Nadačního fondu na úrovni koordinátora aktivit a pomáháme určovat směr tohoto projektu správným směrem,“ prozradil o spolupráci první místopředseda Českého paralympijského výboru Roman Suda.

Společný projekt si klade za cíl oslovit a propojit organizace, které přichází do kontaktu s dětmi a mládeží se zrakovým postižením. Těm ukáže možnosti, jaké pohybové aktivity lze dětem se zrakovým handicapem nabízet a doporučí, do kterých sportovních klubů, oddílů či kroužků se mohou v blízkosti svého bydliště či školy zapojit. Důraz budou nadační fond a výbor klást také na vzdělávací a metodickou část projektu, která by měla díky vzdělávání učitelů, trenérů a dobrovolníků pomoct zvýšit účast nevidomých a slabozrakých dětí v hodinách tělesné výchovy i na mimoškolních aktivitách. Soustředit se noví partneři budou také na vytváření databáze průvodců/trasérů pro zrakově handicapované sportovce a na osvětu v oblasti inkluzivního sportu, tedy společných aktivit sportovců i parasportovců v klubech bez bariér.

Věříme, že zapojení dětí s jakýmkoliv handicapem, tedy i zrakovým, do sportovních aktivit může být pro ně samotné i pro jejich rodiče zkušeností, která změní jejich život. Která přinese naději, posílí vůli jít dál, obohatí jejich životy o nové přátele a vytvoří vzpomínky, ke kterým se budou rádi vracet. Sport je jen jeden, a proto chceme vytvářet srovnatelné podmínky pro rozvoj sportu dětí se zrakovým postižením, aby měly motivaci a příležitost zapojit se do sportovních oddílů při školách, sportovních klubech a tělovýchovných jednotách. Aby se mohly s radostí a sebevědomě přidat ke svým vrstevníkům, dělat společně judo, lyžovat v jedné stopě nebo jet stejnou trasu na tandemovém kole. Světluška již 20 let podporuje sportovní aktivity pro zrakově postižené a aby podpora sportu dávala smysl ještě nejméně dalších 20 let, potřebujeme rozhýbat i ty nejmenší, kterým pak budeme moct svítit při pravidelných trénincích, na jejich prvních závodech a gratulovat k prvním medailím,“ vysvětluje motivaci k projektu ředitelka Nadačního fondu Gabriela Drastichová.

Ambasadorkou a koordinátorkou projektu se stala dvojnásobná paralympijská medailistka, lyžařka Anna Pešková (Kulíšková), která sport zrakově postižených dlouhodobě vnímá na bodu mrazu: „Soudím podle toho, kolik sportovců se zrakovým handicapem se účastní paralympijských her nebo jiných mezinárodních soutěží. K závodění jsem se vrátila po šestileté pauze, přesto jsem na hry do Pchjongčchangu v roce 2018 odcestovala, protože tu nebyly žádné mladé holky, jejichž výkonnost by mě, jako veteránku, na tuto paralympiádu nepustila. Stále se divím tomu, že máme nulové zastoupení v běžeckém lyžování, biatlonu, když tyto sporty mají mezi nehandicapovanými početné zastoupení v mládežnických kategoriích. Zrakově postižené děti by se tak mohly zapojit do fungujících klubů. Mohla bych pokračovat u dalších sportů. Tento projekt by měl mládeži, jejich rodinám, učitelům a vychovatelům ukázat, že zrakově postižení mohou sportovat, a že to mohou i někam dotáhnout, pokud budou chtít.

Zdroj: Nadační fond Světluška