Kompletní medailová sbírka – taková je bilance dvou českých atletů na 11th International Open Athletics Meeting v Šardžá (Sharjah). Anna Luxová i Jaroslav Petrouš se na Blízkém východě představili ve skvělé formě a úspěšně tak vstoupili do nové závodní sezóny 2023.

Již jedenáctý ročník mezinárodního atletického mítinku WPA Sharjah probíhal ve dnech od 20. do 22. února. Pro dva české zástupce šlo o první závody letošního roku a také o přípravu na nadcházející světové Grand Prix v Dubaji (14th Fazza Para-Athletics Championships, 26. února až 2. března).

Anna Luxová absolvovala v pondělí 20. února soutěž ve vrhu koulí a ve své silné disciplíně, ve které vybojovala bronzovou paralympijskou medaili, získala zlatou medaili. Prvenství si zajistila výborným výkonem 8,64 metrů, kterým za sebou nechala všechny soupeřky ze startovní listiny.

To Jaroslav Petrouš nastoupil do dvou soutěží – v hodu diskem a ve vrhu koulí. V rámci pondělního diskařského závodu poslal své náčiní až do vzdálenosti 42 metrů a 42 centimetrů, což ve výsledku znamenalo druhé místo a zisk stříbrné medaile.

Zbývající medailový zářez doplnil Petrouš v úterý 21. února, kdy se závodilo ve vrhu koulí. V kategorii F57 figurovalo celkem 11 sportovců převážně ze Saudské Arábie a Indie. Český reprezentant pomýšlel na nejvyšší příčky, a nakonec ho od stříbra dělilo pouhých pět centimetrů. Konečné třetí místo bylo i tak velkým úspěchem.

11th International Open Athletics Meeting tak Češi zakončili se ziskem tří cenných kovů ze tří závodů. Luxová s Petroušem mají nyní několik dnů na regeneraci a doplnění sil do 14th Fazza Para-Athletics Championships. Na tomto mítinku je doplní sprinterka Tereza Jakschová a Eva Datinská, která bude soutěžit ve vrhu koulí a hodu diskem.

Text: Martin Steinbach