Další dvě výhry (nad Lotyšskem a Dánskem) si včera v kanadském Vancouveru připsala na svoje konto česká reprezentace vozíčkářů a – poprvé v historii – si tak zajistila setrvání v elitní skupině A. A co víc – dnes večer se dokonce se Švédskem popere o účast v play-off!

Momentálně jsou Češi s pěti výhrami a pěti prohrami na děleném pátém místě a postupová matematika mluví jasně: když porazí Švédy a ostatní utkání se nezamotají v jejich neprospěch (jistotu dává výhra silné Koreji nad USA), postoupí do play-off. Když naopak prohrají, skončí osmí.

Jako cíl pro mistrovství světa si česká reprezentace vytyčila deváté místo, které znamená udržení se ve skupině A světového šampionátu, což se českém celku doposud nikdy nepovedlo. Ten je splněn. „S tím se ale nyní nehodláme spokojit, když už jsme tak blízko postupu do play-off, budeme bojovat ze všech sil. Důležité je, že se nyní můžeme uklidnit a zítra bez větších nervů hrát naši hru,“ poukazoval národní trenér Sune Frederiksen na poslední vypjaté utkání s Dánskem.

Češi do něj vlétli a vybojovali si vedení 6:0. Nic nenasvědčovalo dramatu, avšak poté přišlo na řadu několik taktických chyb a Dánové dali čtyřku (čtyři body) a poté ještě jeden bod ukradli. „Trochu jsem zazmatkovala, což u skipa není úplně ideální,“ brala na sebe vinu skipka týmu Dana Selnekovičová. O přestávce (za stavu 6:5) se však český tým zklidnil, vrátil se do své herní pohody a přesvědčivým výkonem dovedl zápas do vítězného konce. „Hráči za stavu 6:0 cítili, že jsou strašně blízko svému cíli pro tento šampionát a trochu se nabízené šance zalekli, nicméně v druhé polovině se dokázali zkoncentrovat a vyhrát,“ popisoval trenér.

Česká reprezentace v posledních čtyřech zápasech na šampionátu nepoznala hořkost porážky, nyní se její zraky upírají k poslednímu soupeři v základní části – Švédsku, stříbrnému týmu v paralympijských her v Pekingu 2022. „Vezeme se nyní na vítězné vlně, takže bychom se na ní určitě rádi udrželi. Švédové jsou hratelní a určitě máme šanci. Po deseti zápasech už cítíme únavu, ale zítra na ledě necháme všechno. Postup do play-off by byla třešnička na dortu, budeme se snažit stoprocentně zkoncentrovat a bojovat o ni,“ řekla skipka.

Výsledky: Lotyšsko-ČR 2:5, Dánsko-ČR 6:11

Aktuální pořadí:

  1. Čína                  
  2. Kanada             
  3. Korea                
  4. USA                   
  5. ČR                    
  6. Norsko              
  7. Skotsko          
  8. Švédsko           
  9. Lotyšsko         
  10. Dánsko             
  11. Itálie                 
  12. Japonsko         

Zdroj: Český curlingový svaz