Loni bronzový, letos zlatý. Vítězem Ceny Českého paralympijského výboru 2022 se stal plavec Arnošt Petráček. „Po šesti letech je to krásný pocit,“ usmíval se loňský vítěz mistrovství světa i závodu světového poháru. V anketě volené odborníky, funkcionáři a novináři zaměřující se na parasport předčil loňského vítěze lukostřelce Davida Drahonínského.

Arnošt Petráček převzal cenu pro nejlepšího parasportovce podruhé v kariéře. Poprvé triumfoval v roce 2016, kdy z brazilského Ria přivezl zlatou paralympijskou medaili. „Děkuji rodině a celému svému týmu. Bez nich by medaile ani jiné úspěchy nebyly,“ usmíval se za bouřlivého potlesku vítěz loňského mistrovství světa v Portugalsku a světového poháru v Německu. 

Druhé místo obsadil lukostřelec David Drahonínský. V uplynulém roce ovládl mistrovství Evropy a na světovém šampionátu skončil třetí. Pokles o jednu příčku za Petráčka bral s úsměvem. „Každý by rád v životě dělal to, co ho baví. Já to o sobě můžu tvrdit,“ řekl Drahonínský, který na pódiu představil svou autobiografii s názvem Jsem zlatý kripl, mapující nejen jeho bohatou kariéru lukostřelce. Lidé v sále se u názvu této knihy dobře pobavili. „Vydavatelství mi nabídlo, jestli si nechci vydat knihu. Museli jsme vymyslet název, který zákazníky zaujme. Určitě je to lepší, než kdyby na přebalu bylo třeba Vozíčkář se dvěma zlatými medailemi nebo Postižený lukostřelec a jeho medaile,“ vysvětlil držitel šesti cenných kovů z paralympijských her.

Bronzovou pozici obsadil hráč boccii Adam Peška, jenž skončil třetí na posledním mistrovství světa v Brazílii. Pod jeho úspěch se podepsala především kvalitní příprava na herní styl protihráčů. „Trénuji minimálně třikrát týdně a většinu svých soupeřů dobře znám. Je to tedy hodně o taktice,“ popsal pětadvacetiletý držitel zlata z paralympijských her v Tokiu. Velký podíl na úspěších má jeho maminka Ivana, která zároveň plní roli operátorky rampy.

Čtvrtý byl zvolen mistr Evropy a držitel tří bronzů ve světových pohárů v roce 2022 ve sportovní střelbě Tomáš Peška. Cenu mu na pódiu přidával olympijský vítěz Jiří Lipták, který si den předtím převzal ocenění za druhé místo v anketě Střelec roku 2022. Více než druhé místo v anketě ho ale těšila jiná věc. Český střelecký svaz mu daroval pušku, se kterou před dvěma lety triumfoval na hrách v Tokiu. „Byl jsem z toho překvapený. Darování této zbraně pro mě hodně znamená,“ řekl Lipták.

Elitní pětici uzavřel cyklista Patrik Jahoda s bronzem z evropského šampionátu a čtvrtým místem z mistrovství světa. Do sedmičky oceněných se dostaly ještě šestá Eva Datinská za dvě zlaty v závodech světového poháru ve vrhu koulí a sedmá skončila Tereza Brandtlová díky stříbru z mistrovství Evropy v lukostřelbě.

Anketu kolektiv roku ovládli curleři Dana Selkenovičová, Martin Tluk, Milan Bartůněk, Radek Musílek a Jana Břinčilová, kteří v minulém roce skončili první na mistrovství světa skupiny B a zajistili si postup na turnaj kategorie A. „Cílem bylo skončit mezi prvními třemi. Když jsme se dostali do finále, už jsme byli uvolnění, protože postup do A-skupiny byl doma,“ s úsměvem vysvětlila Selkenovičová

Cenu pro Objev roku získala tricyklistka Pavlína Vejvodová, která ovládla silniční závod světového poháru a následně skončila třetí v časovce. Dvakrát brala stříbro na mistrovství Evropy, zlato je tedy jasným cílem do následující sezony. „Motivuje mě hlavně přítel a celá rodina. Na závody v tomto roce se moc těším,“ řekla Vejvodová po převzetí ceny.

Do Síně slávy Českého paralympijského výboru byla uvedena im memoriam Michaela Hubačová, která jako trasérka získala ve Vancouveru 2010 společně s Annou Peškovou dosud jediný cenný kov pro Českou republiku na zimních paralympijských hrách. 

Za mimořádný sportovní výkon byl oceněn triatlonista Jan Tománek. Tomu se loni podařilo potřetí v životě vyhrát mistrovství světa v polovičním Ironmanu. „Rád bych přidal čtvrtý triumf, zároveň chci uspět i na mistrovství světa na celé vzdálenosti,“ vyhlíží novou sezonu první Čech, který dokázal na sledgi dokončit ČEZ Jizerskou 50 a Vasův běh, nejdelší a nejnáročnější běžkařský závod na světě.

Cenu Přínos parasportu získala Alice Němcová Tejkalová, která se parasportu věnuje od roku 2002, kdy se dostala k pořadu Paralympijský magazín. Dělala rozhovory na paralympijských hrách v roli reportérky České televize nebo jako press atašé české výpravy. Parasportu se začala věnovat i na akademické půdě. Napsala knihu s názvem Ti druzí sportovci, která mapuje mediální stereotypizace a rámcování handicapovaných v tisku v letech 1948-2008. „Je to zvláštní pocit, každopádně moc děkuji a vážím si toho. Parasport mě neuvěřitelně baví,“ uzavřela Němcová Tejkalová, manželka zlatého medailisty z paralympijských her Martina Němce.

Text: Eda Nosek
Foto: Jan Malý