Úvodní závod roku 2023 absolvoval Jan Tománek v neděli 30. dubna v Černé Hoře. Trať 1,9 km plavání, 90 km cyklistika a 21,1 km běh dokončil český sportovec v rychlém čase 4:39:17 hodiny. „Přechod mezi přípravným obdobím a sezónou je specifický. Celý závod jsem jel na osobním limitu a hodně to bolelo! Bylo to těžké, ale s výkonem jsem spokojený!“ zhodnotil svůj letošní premiérový závod Tománek.

Náročný přesun na místo konání akce a složitou přepravu sportovního vybavení Tománek i na úkor 16 hodin za volantem zvládl. První dny sice byly dlouho cestou ovlivněny, ale dál již finální příprava na No Limits Triathlon probíhala podle plánu.

Plavecká část na 1,9 km byla rozdělena do 2 okruhů, závodilo se ve Skadarském Jezeře, 25 km od centra Podgorice. Voda byla chladnější, měřila jen okolo 16 stupňů. Během několika plaveckých tréninků se Tománek na teplotu vody adaptoval a v závodě mu pak nedělala větší problémy. Navíc v den startu bylo okolo 27 stupňů a slunečno, což vnímání teploty vody pozitivně ovlivnilo.

Startovní pole nebylo velké. Akce měla trošku komornější rozměr, což mnoho organizačně zjednodušovalo, ale vše bylo perfektně organizačně zvládnuté. Tománkův start dohromady s profesionály byl poměrně klidný a po několika stech úvodních metrech se tempo ve skupinách stabilizovalo. „Od začátku jsem plaval to své a z vody jsem vylézal v čase 38:31 minuty. První závod, chladná voda, dlouhý neopren, handicap. Mohlo to být možná trošku lepší, ale špatné to nebylo,“ okomentoval Tománek první část závodu.

Následoval 90kilometrový cyklistický úsek o pěti okruzích. „Od prvních kilometrů jedu na svém limitu, nechávám unést a jsem až moc v červené zóně, ale jede to! Zhruba v polovině cyklistiky cítím, že pomalu vadnu. Nejede to! Možná jsem neměl ze začátku tak tlačit na pilu, možná mi to tolik nesedlo, otázek mi v hlavě honí víc, ale už to začíná hodně bolet. Pocitově nezvolňuji, ale výkon se snižuje. Cyklistiku dojíždím v čase 2:48:45 hodiny, což je dobrý čas, ale rozjeto jsem měl lépe a trošku mě to mrzí. Ale na víc jsem dnes rozhodně neměl!

Poslední část závodu – 21kilometrový běh, který se již tradičně odehrává v centru Podgorice a je rozdělený na 4 okruhy – byla pro Tománka velmi náročná, a to i kvůli pomalejšímu přechodu v depu. „Nehledím napravo, nehledím nalevo. Jsem absolutně koncentrovaný a snažím se získat vteřiny k dobru. V každém odjetém okruhu trošku bilancuji, ale ztráta trošku narůstá a vím, že pod jednu hodinu to nedám,“ ohlíží se smutně za závodem Tománek.

No Limits Triathlon Montenegro dokončil český závodník v konečném čase 4:39:17 hodiny, což sám zhodnotil jako velmi dobrý výsledek a úspěšný vstup do závodní sezóny 2023.

Zdroj a foto: Jan Tománek