Jednou ze soutěžních disciplín v rámci multisportovního mistrovství Evropy v Nizozemsku byla i vzduchová pistole na 60 ran kategorie P1, ve které se představili i čeští reprezentanti Jiří Neměc, Tomáš Pešek a Jakub Kosek. Na zisk některého z cenných kovů nebo vybojované kvóty po paralympiádu v Paříži sice nedošlo, ale i tak se naši střelci v Rotterdamu výsledkově rozhodně neztratili.

Jiří Němec sice nepostoupil z kvalifikace, ale v průběhu konání turnaje nabíral nezbytné zkušenosti tolik potřebné pro nadcházející domácí i mezinárodní závody. Pro českého střelce šlo o první mistrovství Evropy, na kterém se ve své kariéře představil. Ve vzduchové pistoli na 60 ran kategorie P1 nastřílel slušných 517 bodů, ale s tímto kvalifikačním výsledkem sám spokojený nebyl a do finále logicky nepostoupil.

Velkou smůlu zažil Tomáš Pešek, který o jeden jediný bod nepostoupil z kvalifikace a na mistrovství Evropy se do finálových bojů nepodíval. Mistr světa z roku 2019 a mistr Evropy z roku 2018 střílel v kvalifikaci skvěle, dlouho se držel na postupové pozici do finále, jenže nakonec mu postup tím nejtěsnějším možným způsobem unikl. Nastřílel vynikajících 554 bodů, ale na „vstupenku“ do Paříže si bude muset ještě počkat.

To třetí v pořadí – Jakub Kosek – vystřílel skvělé celkové páté místo na mistrovství Evropy v konkurenci více než třiceti střelců. Český reprezentant po úspěšně zvládnuté kvalifikaci nastoupil do finále, kde mezi osmičkou sportovců rozhodně nepatřil k favoritům, přesto dokázal překvapit a vyřadil i několik účastníků paralympijských her nebo medailisty z mistrovství světa a Evropy.

Disciplína P1 ani nepatří mezi jeho nejsilnější, přesto si ve finále počínal více než zkušeně. Ve vyřazovacím systému po dvou střelách se dokázal třikrát zachránit, a nakonec skončil pátý! Celkovým vítězem se stal Davide Franceschetti z Itálie, který tak kromě zlata získal i kvótu do Paříže.

V září čeká sportovní střelce ještě mistroství světa v Limě, na kterém se budou rozdělovat další kvóty pro paralympijské hry.