V nizozemském Rotterdamu, kde se letos konalo mistrovství Evropy v paracyklistice pod hlavičkou UEC, byly v průběhu víkendu 19. a 20. srpna odjety silniční závody. Výborné sobotní páté místo Iva Koblasy doplnily čtyři cenné kovy z nedělních jízd. Zlato si opět připsala Pavlína Vejvodová na tricyklu.

Zkušený reprezentační jezdec Ivo Koblasa (MC2) startoval v sobotu 19. srpna jako jediný český závodník na okruhu veslařského areálu William-Alexander Baan na okraji Rotterdamu.

Koblasa jel od začátku dobrý závod a z deseti startujících borců v kategorii MC2 obsadil konečné páté. Výkon svého syna, zároveň také svěřence hodnotí Ivo Koblasa starší následovně: „V bojovném, ve větru vedeném závodě, vybojoval Ivo po heroickém výkonu na pokraji všech sil 5. místo. Tím končí Ivova neuvěřitelná série závodů, jak na MS Glasgow na dráze, kde startoval v pěti disciplínách, tak na MS Glasgow, kde startoval na silnici a v časovce, a poté na ME Rotterdam, opět časovka a silnice Ivo vybojoval všechna umístění v nejlepší desítce.

Také reprezentační trenér Lukáš Petr nacházel slova chvály pro českého závodníka: „Ivo byl dnes odhodlán bojovat o nejvyšší příčky. Zlomové okamžiky přišly už v prvním z 12 okruhů, kdy favorit závodu Francouz Leute roztrhal skupinu a Ivo zůstal v hlavním poli. I přes snahu a velké úsilí se již nepodařilo hlavnímu poli odjeté závodníky dostihnout. Hlavní skupina spurtovala o čtvrté místo a Ivo si druhým místem ve skupině zajistil hezké páté místo celkového pořadí. Takový výsledek se určitě počítá.

Z šestice startujících Čechů se čtyři umístili na stupních vítězů

O den později proběhl poslední den evropského šampionátu UEC v paracyklistice. Pro český tým se jednalo o velmi úspěšný den, protože se opět sbíraly cenné kovy.

Nejlépe si vedla Pavlína Vejvodová (WT1), která navázala na dva tituly mistryně světa (silniční závod a časovka) z Dumfries a po časovce v Rotterdamu se stala také mistryní Evropy i v silničním závodě! „Dva tituly mistryně světa a Dva tituly mistryně Evropy za 14 dní, opravdu mi to zatím nedochází, ale jakmile mi to dojde, budu určitě maximálně šťastná. A ty plyšáky a medaile co sbírám? Asi budu muset založit vitrínu, což pro mě bude další motivace jí naplnit,“ odpovídala novinářům Vejvodová po dojezdu do cíle, když rozdávala úsměvy na všechny na strany.

Bronzový úspěch se podařil zopakovat Petrovi Bergerovi (MT1) a Jindřichovi Mašínovi (MT2). Co se týče prvně jmenovaného, tak šlo o závod, který si kontroloval a s přehledem si došel pro třetí místo. Mašín bojoval do posledních metrů o titul mistra Evropy, ale ve spurtu se srazil se soupeřem z Rakouska, a nakonec se musel spokojit s bronzem. Pro českého závodního je nesmírně důležité, že se přesvědčil o tom, že patří do evropské špičky.

Na stupních vítězů se dostal také Patrik Jahoda z kategorie MH1, který sice nezopakoval stříbrný úspěch z časovky, ale i třetí místo v Evropě se rozhodně počítá. „Chtěl jsem dnes ještě zabojovat o co nejlepší výsledek, ale o zlatu se rozhodlo cca metr po startu. Ital díky výrazně menšímu handicapu hned odjel a nešlo s tím nic dělat. Říkal jsem si, že aspoň dojedu pro druhé stříbro, ale i to bylo nad mé síly. Byl jsem dnes unavený a bez síly. Dojel jsem jen dvě vteřiny před čtvrtým závodníkem a jen tak tak si dojel aspoň pro bronz. Těším se teď na krátký odpočinek,“ zhodnotil závěrem náročného šampionátu Jahoda.

Výborný silniční závod předvedla Kateřina Antošová (WH3), která defacto celou dobu jela v první skupince čtyř závodnic a spurtovala o medaili, bohužel na ní zbyla jen ta bramborová a do České republiky veze solidní 4. místo.

Posledním závodníkem, který se na letošním ME prezentoval, byl Václav Antal (MH3). Ten od začátku dával najevo, že mu rovinatá trať bude sedět a úspěšně se dostal do vedoucí skupinky, která diktovala tempo. Nakonec z toho bylo 9. místo z 27 závodníků, tedy solidní umístění v první třetině startovního pole.

Vystoupení reprezentantů hodnotí také Lukáš Petr, lodivod českých paracyklistů: „Závěrečný den přinesl spoustu napínavých bojů. Jindra se rval jak lev a zaslouží metál za bojovné srdce. Katka byla medaili velmi blízko a dlouhý a dramatický spurt těsně prohrála, ale i čtvrté místo je moc hezký výsledek. Napínavou podívanou přinesl i poslední závod dne. Vašek se pohyboval v samé špici velmi dobře obsazeného závodu kategorie MH3 do půlky závodu. Po křečích zacouval do druhé skupiny, ale povedený spurt mu vynesl devátou příčku, což je v této konkurenci opravdu hezký výsledek.

Byly to neskutečně náročné 2 týdny závodění na té nejvyšší úrovni. Klobouk dolů před všemi závodníky a všemi členy realizačního týmu, protože se jednalo o logisticky nejnáročnější „dvoj akci“, které jsem kdy byl součástí. Jsem moc rád, že se vracíme do Čech s četnými úspěchy,“ dodal na závěr manažer reprezentačního týmu českých paracyklistů Vojtěch Pavlík.

Výsledkový servis:

MC2

  1. LEAUTE Alexandre (FRA) (1:37:34)
  2. PAPANGELIS Nikolaos (GRE) (1:38:58)
  3. ECKHARD TIO Maurice Far (ESP) (1:43:56) … 5. KOBLASA Ivo (CZE) (1:45:57)

WT1

  1. VEJVODOVÁ Pavlína (CZE) (58:30)

MT1

  1. FARRONI Giorgio (ITA) (1:02:40)
  2. GARCIA ABELLA Gonzalo (ESP) (1:04:59)
  3. BERGER Petr (CZE) (-1 Kolo)

MT2

  1. STEINBICHLER Wolfgang (AUT) (56:43)
  2. REINOSO FIGUEROLA Joan (ESP) (58:31)
  3. MAŠÍN Jindřich (CZE) (58:31)

MH1

  1. CORNEGLIANI Fabrizio (ITA) (1:07:28)
  2. BACHMAIER Ernst (AUT) (-1 Kolo)
  3. JAHODA Patrik (CZE) (-1 Kolo)

WH3

  1. PORCELLATO Francesca (ITA) (1:09:38)
  2. ZEYEN Annika (GER) (1:09:38)
  3. OROSZOVÁ Anna (SVK) (1:09:38) … 4. ANTOŠOVÁ Kateřina (CZE) (1:09:38)

MH3

  1. CORTINI Davide (ITA) (1:40:47)
  2. MERKLEIN Vico (GER) (1:40:47)
  3. TESTA Mirko (ITA) (1:40:47) … 9. ANTAL Václav (CZE) (1:40:58)

Zdroj a foto: Vojtěch Pavlík