Tomáše jsme vám představili po únorovém Mistrovství republiky na trenažéru. Byly to právě tři měsíce, kdy se zapojil do přípravy na zářijové mistrovství světa s myšlenkou vybojovat místo v Paříži 2024. A právě na trenažéru vytvořil nový český rekord, kdy o minutu předjel současného držitele Jana Hermana.

Po půl roce společné práce týmu, který tvoří Tomáš, trenér Jan Gruber a trenérka a fyzioterapeutka Radka Šindílková, vyrazili i na první veslařské závody do Gavirate. U Tomáše byla ještě zásadní věc, a to klasifikace jeho postižení a zařazení do parakategorie. Zdravotně postižení veslaři předstupují před mezinárodní klasifikační radu World Rowing. Samozřejmě je nutné dodat lékařské zprávy, vyšetření a mnoho podrobných zpráv. S touto částí velmi pomohla i bývalá veslařka a lékařka Veronika Bartoňová (Škvorová), další poděkování míří k paralympijskému výboru Veronice Mackové. S WR komunikovala a díky patří i Movice Perglerové z ČVS. Celkově se může zdát, jak jednoduché vše může být! Systém veslování známe, stačí aplikovat. Ale není tomu tak. 

Stejně komplikované je i trénování a příprava.

Mohlo by se zdát, že se překlopí trénink zdravého jedince na postiženého, pouze se eliminuje nastavení a zafixování v lodi, případně se při veslování trupem uberou kilometry na vodě, ale ono je to jinak… Chyba. Pro všechny tři v týmu to nebylo jen poznávání se jako osobností a lidí, kteří v opravdu malé skupince tráví mnoho času a musí spolu vycházet. Bylo to především rozšifrování specifik paraveslování. 

A opět, každý paraveslař má svá individuální omezení a zdravotní handicap. Velkým problémem jsou u Tomáše otlaky, odřeniny nebo i obyčejné spálení od slunce. Vše si žádá delší regeneraci, jinou léčbu, a tedy i jiný přístup. Pro Radku muselo být oříškem zafixování v lodi. Díky její praxi v oboru a přátelům, byla schopna zajistit Tomášovi určitá propedeutika a pomůcky nejen do lodi, ale i na trénink do posilovny a ostatní přípravu, tady je na místě velké poděkování za vyrobení ortézy na míru špičkovému protetikovi Janu Šnytrovi z OttoBock. 

Pro Honzu Grubera je to popasování se s úseky, zatížením, prací s objemem. Přeci jen, Tomáš vesluje pouze trupem a rukama. Na druhou stranu je opravdu nutné makat. Všichni spolu hledají v těchto směrech balanc a dále posouvají Tomášovy osobní hranice. 

Tomáš doplňuje veslařský trénink basketbalem a jízdou na handbiku. Jeho odhodlání vyjet kvalifikační paralympijské místo je obrovské. Všichni ovšem vědí, jaká je realita a že se na strat se postaví 23 skifařů, z nichž 10 je v naprosto špičkové kondici. Rozhodně je mistrovství světa obrovská šance na zisk nutných zkušeností. Tomáš se posouvá každým týdnem. Aktuálně zimní rekord na trenažeru vylepšil o dalších 20 vteřin. Držte pěsti!

V Bělehradu startuje, nejen pro Tomáše, mistrovství světa 3. září. Český tým se už ve čtvrtek, poslední srpnový den, přesouvá na tento šampionát. 

Českým reprezentantům přejeme spousty sil, pevné nervy a mnoho štěstí!

Zdroj: Český veslařský svaz
Foto: František Géla