Ve dnech 18. až 27. srpna hostil anglický Birmingham největší sportovní akci pro zrakově postižené sportovce pod názvem IBSA IBSA World Games 2023, neboli Světové hry. Tato akce se koná vždy jednou za čtyři roky a je hned po letních a zimních Paralympijských hrách další největší akcí pro zrakově postižené sportovce.

Letos se do Světových her zapojilo přibližně 1 900 účastníků, z toho 1 170 sportovců ze 67 zemí. Rekord však stále drží Světové hry v Soulu z roku 2015 s počtem 71 zemí a kolem 2 000 účastníků. V Birminghamu byly na programu tři IBSA paralympijské sporty: judo, goalball a fotbal pro nevidomé, kdy hrály poprvé i ženy ve vlastní kategorii. Dále pak neparalympijské sporty: showdown, bowling, vzpírání, B2-B3 fotbal pro slabozraké, šachy, lukostřelba a poprvé byly představeny nové sporty jako kriket a tenis pro zrakově postižené.

Česká výprava vyslala na Světové hry celkem 24 členů, což je doposud největší počet sportovců v historii, tj. 13 sportovců ve 4 sportech v showdownu, bowlingu, šachách a vzpírání a 10 členů realizačního týmu. V bowlingu se museli sportovci kvalifikovat na Světové hry přes Mistrovství Evropy, které se uskutečnilo v Praze, v showdownu pak jeli nejlepší sportovci dle aktuálního světového žebříčku, ve vzpírání proběhl domácí kvalifikační závod v Českých Budějovicích a šachy reprezentovali sportovci dle výsledků ze světového poháru v Monaku.

Fotbal pro nevidomé byl zároveň jako MS, na které se loni naši reprezentanti z ME nedostali. Turnaj v goalballu byl nasazen dle světového žebříčku, ale ČR byla na seznamu náhradníků spolu s dalšími zeměmi. Na ty se nakonec vůbec nedostalo, protože organizátoři do poslední chvíle čekali na africké země, které však nesehnaly finance na startovné, turnaj byl snížen ze 16 účastníků na 14 a země ze seznamu náhradníků už začátkem léta osloveny nebyly. Judo bylo vyhlášeno jako MS.

Česká republika dle daných výsledků nezklamala, a nakonec odváží tři medaile. Martin Biháry v kategorii do 90 kg ve vzpírání získal zlato. Lucie Schánilová Vrťová získala v ženské kategorii do 56 kg ve vzpírání stříbro. Velké překvapení pak zaznamenala Taťána Polnarová, která po přepočtu v ženské kategorii šachu, získala bronz.

Češi ještě k tomu přidali tři čtvrtá místa, což se nečekalo. Jaromír Hasala se v kategorii B2 v bowlingu probojoval do finálové části, ale na třetího sportovce z Polska už nestačil. Zároveň si průběžně udržoval po celou dobu turnaje 4. místo v kategorii All events a nedal tak pátému bowlerovi šanci. Michal Rokůsek překvapivě získal v kategorii do 110 kg ve vzpírání čtvrté místo výkonem 130 kg, bohužel na bronz nedosáhl.

Z dalších výsledků stojí za velký příslib 10. místo 16leté Markéty Trnčákové v ženské kategorii v showdownu, kde startovalo 28 sportovkyň. Markéta se tak posunula na 13. místo ve světovém žebříčku, kde je přes 150 hráček, a čeká na divokou kartu na letošní nejvýznamnější turnaj tzv. Top 12, který se koncem října uskuteční v Lotyšsku.

Na Světových hrách nebylo nouze o zajímavé překvapivé výsledky, ale tím největším se stalo to, že doposud suverénní Brazilci v semifinále poprvé na velkém turnaji prohráli zápas. Jejich první porážku jim připravila Čína na penalty. Ta však ve finále podlehla Argentině, která se stala zároveň novým mistrem světa ve fotbalu pro nevidomé.

Kompletní fotogalerie ze Světových her ZDE.

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců