Početná výprava českých parasportovců vyrazila začátkem prosince na World Abilitysport Games do Thajska. V městě Nakhon Ratčasima hájilo české národní barvy celkem 17 závodníků a závodnic – v atletice, v badmintonu, v plavání a také ve snookeru. Díky zisku 30 medailí obsadilo Česko osmé místo v konečném pořadí zúčastněných národů.

Atleti vybojovali tři zlata a čtyři stříbra

Vedoucí výpravy českých atletů Vendula Šebečková dohlížela na výkony pětice parasportovců. Martin Adamčík, Marek Douda, Eva Kacanu, Jaroslav Petrouš a Dušan Ščambura postupně absolvovali soutěže ve svých disciplínách, přičemž na konci čtvrtého závodního dne bylo medailové skóre českých atletů 3x zlato a 4x stříbro.  

Na zisk nejcennějšího kovu dosáhli Martin Adamčík, Jaroslav Petrouš v a Dušan Ščambura – všichni tři v hodu diskem. Stříbrný úspěch následně připsali Ščambura (oštěp), Kacanu (disk), Adamčík (koule), Douda (disk). Za zmínku také stojí čtvrté místo Jaroslava Petrouše ve vrhu koulí, pro kterého šlo v Thajsku o kariérní rozlučku s touto disciplínou.  

Ve svých téměř 47 letech už nejsem schopen tříštit energii na dvě disciplíny. Ke všemu jsem si ke kouli během uplynulých 16 let nikdy nevytvořil patřičný vztah. Dále budu ve své kariéře pokračovat pouze se svým milovaným diskem,“ zhodnotil Petrouš svůj poslední závod v koulařském sektoru.

Badmintonisté čelili silným soupeřům z Asie  

Na World Abilitysport se rovněž hrály turnaje jednotlivců a dvojic v parabadmintonu. Trojice českých reprezentantů z oddílu Badminton Sharks Brno – Lukáš Kyncl, Miloš Bauer a Aleš Eger – bojovala o co nejlepší výsledky proti silné světové konkurenci složené především z asijských reprezentantů.

Asiaté jsou na světových turnajích Level 2 vždy jasně dominujícími soupeři. Na této o stupeň nižší akci s označením Level 3 se dostává řada nových tváří, se kterými dokážeme sehrát vyrovnané zápasy, ale i ti jsou pořád o kus lepší. Všichni tři čeští hráči ve skupině vozíčkářů poznali, že je potřeba více trénovat a usilovně pracovat na nedostatcích,“ přidal své hodnocení ze Světových her trenér Tomáš Voves.

V badmintonu česká výprava bohužel na žádný medailový úspěch nedosáhla. Naši hráči však dokázali v průběhu několika dní sbírat mnoho cenných zkušeností, které jim bezpochyby pomůžou v jejich sportovním rozvoji do nadcházejícího období.

Kompletní výsledky badmintonu na World Abilitysport Games 2023 ZDE.

Celkem 23 medailí vylovili z bazénu čeští plavci

Nejpočetnější část výpravy hájící české národní barvy byla ta plavecká. Do Thajska odcestovali Soňa Augustýnová, Alexandra Borská, Josef Duchan, Eva Linhartová, Dominika Míčková, Filip Pšenčík, Jakub Vaněk a Věra Závorková. Startovní pole v některých disciplínách sice nebyla vždy početná, ale i tak Češi předvedli mnoho vynikajících výkonů na úrovni osobního maxima.

Tento mix zkušených a zkušenosti sbírajících parasportovců dokázal vybojoval hned 23 cenných kovů, díky čemuž se mohlo Česko pyšnit druhým místem v konečném hodnocení národů v plavání. Nejúspěšnější českou závodnicí v Thajsku byla Alexandra Borská, které se podařilo triumfovat rovnou ve čtyřech disciplínách.  

Česko mělo v Thajsku zastoupení také ve Snookeru

Na našem území sice nemá tento sport příliš velké zastoupení v rámci parasportovního hnutí, i tak si ale zapamatujte jméno Bohumila Vaňka – reprezentanta ve snookeru tělesně handicapovaných. Právě tento hráč hrdě reprezentoval na 2023 World Abilitysport Games v Thajsku. Se svými soupeři světové kvality zdárně držel krok, bohužel na jeho postup do play-off to tentokrát ještě nestačilo.

Text: Martin Steinbach
Foto: Český para sport, archiv pořadatele