Patrik Jahoda jako jediný Čech odcestoval k prvnímu letošnímu závodu Světového poháru v australském Adelaide (13. až 17. ledna). Jaké si klade v paralympijské sezoně cíle přibližuje Patrik a jeho otec Richard, který ho na závodech i soustředěních pravidelně doprovází.

 „Minulou sezónu hodnotím pozitivně. Udělali jsme určité změny v tréninku a mám změřeno, že jsem se objektivně posunul. Letos v tom budeme pokračovat a pevně doufám, že se dostanu až na špici,” uvádí Patrik Jahoda.

A to potvrzuje i jeho otec Richard Jahoda:  „V přípravě vycházíme z loňského modelu, zahájili jsme ji už před Vánoci třítýdenním soustředěním na Floridě, v dubnu se chystáme na Mallorcu a po letní přípravě doma pojedeme na vysokohorské soustředění v Livignu, odkud Patrik pojede rovnou do Paříže.”

Na paralympiádě je pro českého reprezentanta klíčová časovka, vzhledem k tomu, že v silničním závodě je Patrikova kategorie H1 spojena se sportovci s nižší úrovní handicapu H2. Dalším vrcholem sezony bude mistrovství světa v Curychu.

Nyní se ale česká jednička soustředí na úvodní závod letošního ročníku Světového poháru. „Neřeším jen časový posun jako všichni, ale jako kvadruplegik se musím celý let přes lokty udržovat ve vzpřímené poloze, abych nepadal na sedačku přede mnou. Je to skutečně fyzicky náročné,” přibližuje Jahoda realitu cestování s handicapem. Naštěstí pro něho budou dvě květnová zastavení SP v Evropě.

 „V Adelaide budu považovat za úspěch jakékoliv medailové umístění, první místo by bylo fenomenální,” přibližuje český jezdec své cíle pro první letošní závody. Do těch půjde i s novým kolem, na kterém jezdí teprve několik měsíců. „Podle pocitů z tréninku si myslím, že by to mohla být moje tajná zbraň, ale nechci předbíhat. Dám do toho vše a výsledek se doufejme dostaví.”

Před deseti lety se Jahodovi podařilo celý Světový pohár dokonce vyhrát. „Byla to trochu jiná doba, hlavně co se týče klasifikací. Jakákoliv medaile v dnešní konkurenci je výrazně cennější,” uzavírá Patrik Jahoda.

Jak se mu bude na Světovém poháru dařit můžete sledovat na sociálních sítích a webu Českého paralympijského týmu.

Text: Ota Černý
Foto: Archiv ČPV a archiv Patrika Jahody