Skvělé zprávy z Austrálie! Patrik Jahoda, který jako jediný český závodník vyrazil reprezentovat na Světový pohár do Adelaide, veze od „protinožců“ umístění na stupních vítězů. Na úvodní ne příliš vydařenou časovku navázal výborným výkonem ze silničního závodu, ve kterém si dojel pro stříbrnou příčku.

Úvodní podnik letošních závodů Světového poháru UCI Mezinárodní cyklistické unie proběhl v jižní části Austrálie ve městě Adelaide. Hájit české národní barvy na opačnou stranu planety vyrazil z českých jezdců pouze handbiker Patrik Jahoda.

Ten po absolvování úspěšného soustředění na Floridě vyhlížel start nové sezóny s velkým očekáváním. Vše se zdálo, že zapadá do pečlivě připraveného plánu, ale realita úvodní časovky (v pondělí 15. ledna) byla bohužel jiná.

V té Patrik Jahoda finišoval trochu nečekaně až na páté příčce v čase 35:13,04. O vyrovnanosti celého závodu v Adelaide však svědčil i fakt, že na bronzovou pozici scházelo našemu handbikerovi jen devět vteřin. Jahoda však nehledal výmluvy.

Byl jsem přesvědčený, že podám dobrý výkon. Bohužel opak byl pravdou. Hned pár metrů po startu mi bylo jasné, že celý závod bude, s prominutím, průser. Nemohl jsem se dostat do tempa, a když už jsem byl schopný vyvinout vyšší watty, okamžitě jsem cítil, že mi tuhnou svaly a musel jsem zvolnit. Bylo to prostě utrpení a nemá smysl hledat výmluvy jinde než už sebe. Pojedu ještě silniční závod, tak se budu snažit hodit neúspěch za hlavu a vylepšit svoje umístění,“ zhodnotil motivovaný Patrik Jahoda.

A hned o dva dny později v rámci silničního závodu se situace obrátila. Výborně nachystaný Jahoda nenechal nic náhodě a po fantastickém výkonu si dojel pro stříbrnou medaili!

V pondělí jsem úplně pohořel. Věděl jsem ale, že můj potenciál je úplně někde jinde, pocity z tréninku jsou teď v zimě velmi dobré. Proto beru dnešní stříbro ze silničního závodu jako potvrzení toho, že jdu dobrou cestou. Zůstávám nohama na zemi, do vrcholů sezóny mě čeká ještě velmi tvrdá práce, nicméně každá medaile je samozřejmě příjemná. Pokračuji v zimní přípravě a moje oči se neustále upínají na paralympiádu v Paříži.“

Patrik Jahoda zažil paralympijskou premiéru v Tokiu v roce 2021, kde jeho nejlepším výsledkem bylo čtvrté místo v časovce. V pořadí XVII. letní paralympijské hry Paříž 2024 budou probíhat ve dnech od 28. srpna do 8. září 2024.

Text: Martin Steinbach
Foto: Archiv ČPV, UCI, archiv Patrika Jahody