Těsně pod vrcholem, ale s cenným kovem zakončil náš reprezentant ve stolním tenise mezinárodní turnaj v Egyptě. Jako jediný sportovec, který na severu Afriky hájil české národní barvy, zažil úspěšnou cestu turnajovým pavoukem kategorie MS 3. Nad síly Petra Svatoše byl pouze trojnásobný medailista z paralympiád Francouz Merrien, se kterým prohrál ve finále.

Společně s českým hráčem odcestoval do Egypta trenér a doprovod v jedné osobě Vojtěch Rozínek. Turnaj probíhal ve dnech od 24. do 27. ledna v Gíze.

Jsem tu jako nasazená trojka. To bych rád potvrdil a zkusil se poprat o co nejlepší výsledek. Kvalifikace na paralympiádu stále běží a body z tohoto turnaje by mi velmi pomohly k přímé nominaci na hry do Paříže,“ prozradil před startem Egypt Para Open Petr Svatoš.

K vytyčenému cíli se Svatoš začal přibližovat již od prvních výměn úvodních zápasů v základní skupině. Český reprezentant postupně opanoval všechny duely proti soupeřům z Egypta, Francie a Indie a bez ztráty jediného setu hladce proklouzl do následujícího čtvrtfinále.

 V zápasech play-off, které se hrály hned druhý den po základní skupině, si Petr Svatoš nejprve poradil s domácím Ramadanem (3:1) a poté v semifinále stejným výsledkem překonal i nepříjemného soupeře Orozca z Venezuely

V pozdějším souboji o zlato narazil český hráč na zkušeného Francouze Merriena, trojnásobného medailistu z paralympijských her. Tento protivník již byl nad síly Petra Svatoše, zápas skončil 1:3 v neprospěch našeho reprezentanta.

I tak je ale celkové druhé místo vynikajícím úspěchem, který jej bodově zase o něco více přiblížil vysněné účasti na letošní paralympiádě v Paříži.

Text: Martin Steinbach
Foto: Archiv Petra Svatoše