Extraligová tour Rozvojových kempů parahokeje odstartovala své letošní putování v Praze. Kemp pro začínající a mírně pokročilé parahokejisty a parahokejistky hostí v těchto dnech HC Sparta Praha. Na led Sportovní haly Fortuna se vydal zatím nejmladší účastník všech kempů. Výstroj poprvé oblékl šestiletý Darek Faifr a parahokej si okamžitě zamiloval! Fandilo mu také na sto dvacet dětí z místní umělecké základní školy, které trénink navštívily v rámci vzdělávacího programu Para tour.

Parahokej je tvrdý, ale zároveň velmi návykový sport. Přesvědčili se o tom hned tři nováčci dalšího Rozvojového kempu parahokeje v Praze. Celkem do sledgí pod vedením reprezentačního kouče Jakuba Novotného usedlo dvanáct parahokejistů a parahokejstek. A jedním z nich byl i šestiletý Darek. „Zatím žádný sport nedělal, má amputovanou nožku pod kolenem, ale také ruku po několika operacích. O parahokeji jsem se dozvěděla na internetu a rozhodli jsme se to zkusit. Přes známosti jsme taky dostali kontakt na Zdeňka Krupičku a ten nám o kempu řekl víc,“ popsala cestu k parahokeji Darekova maminka Helena Faifrová. A byla to láska na první sklouznutí. „Je zatím strašně maličký, ale dostal k ruce skvělého Marka Vápenku, který mu pomáhal a pak už Darek jezdil i sám. Po dvou dnech tréninků jsem myslela, že bude unavený, ale vzbudil se v sedm ráno a hned říkal, že chce na led, chce už zase trénovat,“ dodala s nadšením Helena Faifrová.

A radost neskrýval ani samotný Darek. „Chtěl bych jednou hrát za Česko,“ řekl malý parahokejista Darek„Tohle je přesně to, co nás neustále motivuje hledat další a další nové hráče, právě proto Rozvojové kempy parahokeje organizujeme. Je to jedna z našich priorit. Zároveň chceme práci s těmito talenty přenést více do parahokejových klubů u nás, bliž k samotným hráčům, a právě jednotlivé kluby by v jejich rozvoji měly pokračovat,“ dodal ke koncepci kempů šéf Českého para hokeje Jiří Šindler.

Talentovaní hokejisté i umělci na zkoušku ve sledgi

Kromě samotných parahokejistů se ale na ledě pražské Sparty objevili také hráči Hokejové školy talentů Kaufland a také na sto dvacet dětí z nedaleké základní umělecké školy. Mohli si vyzkoušet na vlastní kůži nejen rozdíl v hokeji a parahokeji, ale zajímalo je také samotné vybavení parahokejistů. „Zaujaly mě ty hokejky, je to nezvyk oproti všemu, co jsem do teďka dělal,“ zkoumal na střídačce parahokejové náčiní třináctiletý Adam Kavuliak. Jen u pokoukávání ale nezůstal. Parahokej si sám s nadšením vyzkoušel a po krátkém vysvětlování předvedl na ledě pár zatáček i svižnou střelu na branku. „Obdivuju je, opravdu krása, když vidím ty parahokejisty, jak na tom umí a je skvělé, že si našli něco, co je takhle baví, i přes jejích handicap,“ dodal Adam Kavuliak.

Nadšení dětí ocenil i učitel tělocviku Fakultní základní školy U Studánky Michal Švejda. Právě tuto školu v rámci Rozvojového kempu parahokeje navštívil Český para hokej se svou vzdělávací Para tour. „Sport handicapovaných je u nás určitě opomíjený. Je skvělé, že jsme díky Para tour mohli dětem ukázat, co všechno mohou handicapovaní dělat, s neskutečným nasazením, fyzickou i psychickou zátěží. Navíc mají naše děti možnost si parahokej i vyzkoušet, docela se s tím perou na ledě a vidí, že to není jen tak lehký sport,“ dodal učitel Michal Švejda

Para tour nově putuje po českých základních a středních školách s upraveným audiovizuálním obsahem, kterým provází zpěvák Mirai Navrátil a pokračuje také extraligová tour Rozvojových kempů parahokeje. Celkem jich letos chce Český para hokej uspořádat pro začínající a mírně pokročilé hráče pět, a to opět v dalších extraligových městech.

Text: Zuzana Martinčík Glacová
Foto: David Handl