V roce 2023 se paraplavání začlenilo do struktury Českého svazu plaveckých sportů a vytvořený reprezentační tým už zaměřuje svou přípravu k paralympiádě v Paříži. Úvodního reprezentačního soustředění pod vedením trenéra Jana Šimka se v Srní zúčastnilo celkem devět plavců.

Na začátku února se uskutečnila první schůzka reprezentantů v paraplavání a byl sestaven první reprezentační tým sportovců napříč všemi hendikepy. Paraplavce s pohybovým, zrakovým či mentálním postižením čeká nároční sezóna, která vyvrcholí na paralympijských hrách v Paříži na přelomu srpna a září.

Letošní přípravu zahájil reprezentační tým v polovině února na soustředění v Srní v termínu. Na kempu na Šumavě se o plavce starali čtyři členové realizačního týmu a reprezentanti absolvovali celkem osm tréninkových jednotek ve vodě a s kondičním trenérem tři jednotky v rámci suché přípravy.

„Příprava obnáší spoustu výjezdů z domova a soustředění stejně jako u zdravých sportovců. Prostě musíme vyrazit mimo svoje domácí komfortní zóny. Musíme vyrazit do bubliny, kde se udělá mnohem víc práce než standardně doma, kde jsme rušení okolím a různými povinnostmi. Můžeme se pak plně koncentrovat na přípravu, máme čas na trénink i regeneraci, takže nás určitě čeká ještě spousta soustředění,” popsal aspekty přípravy na letošní vrcholné akce reprezentační trenér paraplavání Jan Šimek, který byl v lednu oceněn na slavnostním večeru Českou trenérskou akademií Českého olympijského výboru jako Trenér parasportu 2023.

Sportovci se letos neupínají jen k paralympiádě, ale mají před sebou i další kvalitní mezinárodní závody. Paraplavce čeká například mistrovství Evropy v Portugalsku nebo závody světové série v Itálii a Německu.

Zdroj a foto: České plavání

no