Trojice českých stolních tenistů vyrazila reprezentovat na prestižní mezinárodní turnaj do Brazílie. Petra Svatoše, Davida Půlpána a Denisu Macurovou nejprve přivítali na konzulátu v São Paulo, později odehráli naši sportovci turnaj jednotlivců i ve čtyřhře. Z bronzového medailového úspěchu v singlech se radovali Svatoš s Macurovou.

Petr Svatoš (MS 3) figuroval v Brazílii jako nasazená dvojka a úlohu jednoho z favorita celého turnaje začal naplňovat již v základní skupině. Český medailista z paralympiády v Tokiu postupně přehrál domácího Silvu (3:0), Adjala z Francie (3:0) a Tchajwance Yina (3:1). Tyto povedené výkony mu zajistily první místo a jasný postup rovnou do semifinále Brazilian Para Open.

Cesta Petra Svatoše pavoukem turnaje však bohužel skončila těsně před branami finále. O postup do zápasu o nejcennější medaile se český hráč utkal s Noelem z Francie a byla z toho fantastická pětisetová bitva. Svatoš vedl už 2:0 na sety, ale v dalších částech vyrovnaného zápasu už byl šťastnější jeho soupeř. Porážka 2:3 znamenala pro Svatoše konec v rámci turnaje jednotlivců a zisk bronzové medaile.

V mužské kategorii MS 9 hájil české národní barvy David Půlpán, který zažil smolný vstup do turnaje, když v úvodním duelu proti Gonzalezovi ze Španělska vedl 2:0 na sety, ale poté těsně prohrál všechny zbývající sady (8:11, 9:11 a 9:11). V dalším utkání si však napravil chuť, když nedal šanci domácímu Ifangerovi a zvítězil suverénně 3:0. V klíčovém duelu o postup ze základní skupiny proti dalšími Brazilci se Půlpánovi nepodařilo otočit nepříznivý vývoj utkání, prohrál 1:3 na sety a Brazilian Para Open tak pro něj skončil.

Jediná Češka na 2024 ITTF Brazilian Para Open bojovala v kategorii WS 11. Po skvělých výkonech v základní skupině (tři výhry 3:0, 3:1 a 3:2) vyzvala Denisa Macurová v semifinále zkušenou Japonku Maki Ito a byla z toho ohromně vyrovnaná bitva – bohužel, po výsledku 2:3 se smutným koncem pro naši hráčku. I ona se však může pyšnit ziskem bronzové medaile.

V deblech vybojoval Petr Svatoš další bronz

Po turnaji jednotlivců přišly na řadu debly. Petr Svatoš společně s japonským spoluhráčem odehráli povedenou základní skupinu, když zvítězili ve všech třech zápasech. Duo Svatoš-Saito si tak zajistilo přímý postup do semifinále kategorie MD 8. V něm už byla nad jejich síly zkušená sehraná dvojice Rodriguez a Lopez Sayago. Po porážce 0:3 pověsil Svatoš na krk další bronzovou medaili z Brazilian Para Open 2024.

Spoluhráčku do čtyřhry našla Denisa Macurová v Brazilce Evellyn Pereira Dos Santos. V kategorii WD 22 byly přihlášeny jen tři dvojice, a tak se hrála pouze základní skupina systémem každý s každým. Macurová se svojí spoluhráčkou po jedné výhře a jedné prohře obsadily konečné druhé místo. Česká reprezentantka zvládla ještě soutěž v mixu s Brazilcem Gomesem – po třech prohrách a jedné výhře obsadili „bramborové“ čtvrté místo v základní skupině.

V deblu hrál také David Půlpán se svým kolegou z Brazílie (Lucas Dos Santos Carvalho). Bohužel tento pár nepotvrdil nasazení a po dvou prohrách skončil v základní skupině na třetím místě a turnaj pro ně tak skončil předčasně.

Text: Martin Steinbach
Foto: Czech Para TT