Letošní ročník Cen Českého paralympijského výboru bude vyhlášen na začátku dubna. V rámci prestižní ankety, v níž hlasují zástupci ČPV, výkonného výboru, sportovní novináři a další experti, budou oceněni nejúspěšnější sportovci a osobnosti parasportu za uplynulý rok. Slavnostní galavečer s předáváním cen proběhne v úterý 9. dubna v pražském Clarion Congress Hotelu.

V roce 2023 se českým handicapovaným sportovcům dařilo, takže vyhlášení Ceny Českého paralympijského výboru bude opět napínavé. Jak už je zvykem, ocenění se dočká sedm individuálních sportovců, jeden kolektiv a dojde i na objev roku. Chybět nebude ani uvedení další parasportovní osobnosti do Síně slávy nebo kategorie Přínos parasportu. 

Jsem rád, že se znovu sejde na jednom místě tolik skvělých osobností spjatých s parasportem a budeme mít příležitost připomenout si ty, kterým se v roce 2023 nejvíce dařilo. Ceny Českého paralympijského výboru vyhlašujeme v aktuální podobě podruhé a myslím, že se nám nový formát osvědčil. Těším se na setkání se sportovci ale i se zástupci partnerů, kteří nás podporují a pro celé hnutí jsou nepostradatelní,“ řekl Zbyněk Sýkora, předseda Českého paralympijského výboru.

Obhájcem prvenství v individuální kategorii TOP 7 bude Arnošt Petráček, bronzový medailista z mistrovství světa. Ale po nejvyšších příčkách může sahat také další plavec David Kratochvíl, který na stejné akci získal zlato a přidal dvě čtvrtá místa. 

Dařilo se také Aleši Kisému, který na světovém šampionátu v atletice vybojoval bronzovou medaili ve vrhu koulí. Hned ve dvou disciplínách se loni stala mistryní světa cyklistka Pavlína Vejvodová a tradičně vysoko míří také lukostřelec David Drahonínský, který si na mistrovství světa v Plzni před domácím publikem vystřílel bronz.

Nezapomínejme ani na “mladé pušky” – plavkyni Agátu Koupilovou či stolní tenistku Denisu Macurovou, které obě zažily výsledkově velmi povedený soutěžní rok 2023. Promluví do umístění v nejlepší sedmičce třeba zkušený boccista Radek Procházka, vicemistr Evropy z Rotterdamu? 

Výše zmíněný David Drahonínský ve smíšeném týmu s Terezou Brandtlovou získal v Plzni zlato, takže má šanci na ocenění také v kategorii Kolektiv roku. V té jsou ale nominovaní i parahokjisté, kteří loni na světovém šampionátu slavili fantastický bronzový úspěch. A za pozornost rozhodně stojí i triumf našeho páru boccistů Adama Pešky s Marcelou Čermákovou na mistrovství Evropy.

Kdo si nakonec odnese Cenu Českého paralympijského výboru, se dozvíme už v  úterý 9. dubna, kdy v Clarion Congress Hotelu proběhne slavnostní vyhlášení. Přímý přenos galavečera bude k vidění na Youtube a sociálních sítích Českého paralympijského týmu.

Text: Ota Černý
Foto: Jan Malý, archiv ČPV