Parahokejová sezona 2023/24 zná konečné pořadí ligy. Karlovarští Sharks zvládli finálovou sérii s Mustangy v poměru 2:0 a znovu po roce slaví zisk titulu. Olomouc sice na domácím ledě zvládla první duel, ale Havířov následně po dvou povedených zápasech slaví bronz. Zlín dokázal porazit Flamingos i v Ostravě a bere páté místo, zatímco v souboji o sedmou příčku kralovala nad Motorem pražská Sparta. 

Podrobné reportáže ze zápasů:

Sharks obhájili mistrovský titul

Už na ledě Pardubic se Karlovy Vary předvedly velmi solidním výkonem a odvážely si první bod na západ Čech. V lázeňském městě si následně poradily i ve druhém společném střetnutí, a tak se znovu po roce mohou těšit z obhajoby mistrovského titulu. 

Hned od začátku byla hra velmi vyrovnaná a rychle se střídala na obou stranách. Jako první však otevřeli skóre Pardubičtí. O to se postaral ve 4. minutě Frank Rennhack, který zakončil přesně pod víko. Žraloci ale dlouho neotáleli a přibližně po minutě stav srovnali. Menšího chaosu před bránou se podařilo využít Radkovi Zelinkovi, kterému se podařilo najít skulinku a protlačit puk za brankovou čáru. Mustangové se poté usadili v útočném pásmu, ale zakončit se jim nedařilo. V 11. minutě se hra přesunula před hostující branku, kde poslal svůj tým do vedení Filip Veselý. Gólman Petr Boček tušil, že je někdo poblíž branky, a tak klec bránil zády. I tak se ale podařilo karlovarskému útočníkovi najít prostor a zakončit. Pardubice chtěli stav vyrovnat, až se nakonec dopustili faulu. Toho ve 14. minutě využil Patrik Sedláček, jenž prostřelil hostujícího gólmana z levého kruhu.

Od první minuty druhé části se na kotouči drželi více Pardubičtí. Ti se i pokoušeli využít přesilovou hru, ale ačkoliv se snažil prosadit Bernard Hering, ani nadvakrát se mu nepodařilo překonat karlovarského brankáře Bohumíra Macha. Ten po těchto uhlídaných zákrocích zůstal chvíli nehybně ležet na ledě. Po přivolaných záchranářích se však po chvilce zvedl a pokračoval dál ve hře. Mustangové se snažili v dalších minutách snížit, ale přes karlovarský tým se nemohli dostat k pořádnému zakončení. Až ve 23. minutě se podařilo snížit Lukášovi Kořínkovi, jehož si domácí brankář nevšiml, a tak zakončil do prázdné části branky. Větší šance na srovnání se po chvilce naskytla Pavlu Kubešovi, který ujížděl sám na Macha. Jeho střela z levého kruhu ale jen těsně minula branku. Ve 27. minutě ale Karlovarští opět odskakují soupeři o dvě branky. Jeden na jednoho ujížděl pardubický hráč s Filipem Veselým. Ten se však nenechal nijak zastavit a zakončil do horní části branky. V poslední minutě byl nejblíže další brance ještě Michal Geier či Filip Veselý, ale jejich střely nebyly úplně přesné. 

V úvodních dvou minutách třetí třetiny se do toho Sharks opřeli se vší silou a vyvíjeli na pardubickou branku nátlak v podobě střel. Ve 33. minutě se ale hra přesunula a přesilovou hru využil Pavel Kubeš, který z levého kruhu vymetl pravý horní roh branky. Netrvalo však moc dlouho a o dvě minuty později přidává domácí tým další branku. Hattrick si tím tak připsal Filip Veselý, ke kterému se dostal odražený kotouč a zakončil do prázdného prostoru branky. K vidění byly poté velké šance na obou stranách. Do brány se ale přece víc tlačili Žraloci. Nátlak jim v čase 38:39 přinesl šestý gól, o který se postaral Radek Zelinka. Netrvalo však dlouho a v čase 38:51 snižují Mustangové. Konkrétněji Pavel Doležal, který od modré vyslal kotouč a podařilo se mu proklouznout pod Bohumírem Machem. Do konce části si Karlovarští už spíše hlídali puk a po ohlášení konce zápasu tak slavili potřetí titul mistra Para hokejové ligy.

Branky a nahrávky: 5. Zelinka (Geier), 11. Veselý (Wágner), 14. Sedláček (Zelinka, Veselý), 27. Veselý (Zelinka, Sedláček), 35. Veselý (Geier, Zelinka), 39. Zelinka (Veselý, Geier) – 4. Rennhack (Kubeš), 23. Kořínek (Hering, Rennhack), 33. Kubeš (Michalec), 39. Doležal (Kubeš)

SKV Sharks Karlovy Vary: Mach – Wágner, Zelinka, Haas – Michalčín, Berger, Jeřábek, Veselý (A), Geier (C), Sedláček, Karafiát

SHK Mustangové AUTO IN: Boček (Uhlemann) – Kubeš (C), Pabst, Doležal, Buhr R. – Neuman, Rennhack, Raška, Michalec, Buhr V., Hering, Kořínek, Chudomský

Autor reportáže: Leona Tomcová

Havířov na domácím ledě poslal sérii do třetího zápasu

Olomoučtí Kohouti sice na Hané jasně rozstříleli Havířov, ale na soupeřově ledě to byl zcela jiný příběh. Havířovští totiž od druhé třetiny dominovali a po výhře 6:2 si vynutili rozhodující třetí utkání.

Oba celky vnímaly důležitost zápasu, a tak vycházely ze zabezpečené obrany. Prvních patnáct minut tak ve výsledku patřilo brankářům, kteří za svá záda nepustili jedinou střelu a platilo tak nerozhodné skóre 0:0.

Od druhé periody se ale útok probral. Jako první se radovali Hanáci, které poslal trefou na konci 19. minuty do vedení Miloš Večerek, poté však přišla rázná odpověď Havířova. Nejprve vyrovnával Jiří Forgo, o pár minut později otočil vývoj duelu ve prospěch domácích Ola Oiseth a v poslední minutě před odchodem do šaten zvyšoval Ingo Kuhli-Lauenstein.

V posledních pěti minutách utkání pak domácí definitivně rozhodli o prodloužení série. Na druhé trefy Jiřího Forga a Oly Oisetha zareagoval na straně hostů jen v přesilové hře Martin Žižlavský. Na konečných 6:2 pro Havířov pak uzavřel osm sekund před koncem Sandro Kalegaris. 

Branky a nahrávky: 23. Forgo (Oiseth), 27. Oiseth (Bakke), 30. Kuhli-Lauenstein (Oiseth), 41. Forgo, 42. Oiseth (Kudrna), 45. Kalegaris (Oiseth) – 19. Večerek (Žižlavský), 44. Žižlavský (Buriánek)

Parahokej Havířov z.s.: E. Lepáček (I. Loska) — R. Staněk, A. Bakke, E. Fojtík, P. Kudrna — J. Forgo, T. Mlčák, L. Prostředník, M. Rábik, I. Kuhli-Lauenstein, L. Sobotková, M. Stiborský, S. Kalegaris, O. Oiseth

SOHO Olomoučtí Kohouti: M. Černoch (L. Hulín) — M. Kardoš, R. Jedlička, T. Kvoch — P. Prášil, R. Mikuš, M. Večerek, T. Fojtík, D. Buriánek, L. Praus, T. Rozkopal, M. Žižlavský, M. Hlinka, K. Veselý

Olomouc nedokonala obrat a po roce končí znovu čtvrtá

Rozhodující duel série o třetí místo odstartovali lépe domácí z Havířova, kteří si vypracovali třígólový náskok. Olomoučtí Kohouti se však ani za nepříznivého stavu nevzdávali a dokázali snížit na rozdíl jediné trefy. Z vyrovnání se však už neradovali, a tak zůstává bronz ve Slezsku. 

Oba celky dostaly na začátku výhodu přesilové hry, avšak soupeř se v obraně vždy vyznamenal. První branka padla až ve 13. minutě, kdy se po povedené kombinaci s Olou Oisethem radoval Jiří Forgo. Těsně před první přestávkou pak střelec vyměnil svou roli na asistenta a přesně přihrával na trefu Inga Kuhli-Lauensteina.

Když zvyšoval na 3:0 na začátku druhé periody Audun Bakke, už to s nadějemi Olomouce vypadalo špatně, ale Hanáci ještě rozhodně neskládali zbraně. Přesně v polovině hrací doby se totiž prosadil po spolupráci s Milošem Večerkem Radek Jedlička.

Hanáci ustáli oslabení na startu posledního dějství, a naopak se sami dostávali do dobrých šancí při vyloučení jednoho z domácích. Přesilovku sice přímo nevyužili, ale ihned po jejím skončení dal kontaktní branku Martin Žižlavský. Zbývajících sedmdesát sekund hry si ale Havířov už pohlídal a po otočce v sérii slaví konečné třetí místo.

Branky a nahrávky: 13. Forgo (Oiseth), 15. Kuhli-Lauenstein (Forgo, Lepáček), 17. Bakke (Oiseth, Kalegaris) – 23. Jedlička (Večerek, Žižlavský), 44. Žižlavský (Mikuš)

Parahokej Havířov z.s.: E. Lepáček (I. Loska) — R. Staněk, A. Bakke, E. Fojtík, P. Kudrna — L. Sobotková, J. Forgo, T. Mlčák, L. Prostředník, M. Rábik, I. Kuhli-Lauenstein, M. Stiborský, S. Kalegaris, O. Oiseth

SOHO Olomoučtí Kohouti: M. Černoch (L. Hulín) — M. Kardoš, R. Jedlička, T. Kvoch — P. Prášil, R. Mikuš, M. Večerek, T. Fojtík, D. Buriánek, L. Praus, T. Rozkopal, M. Žižlavský, M. Hlinka, K. Veselý

Hečkův hattrick třetí utkání nevybojoval, páté místo patří Zlínu

Po prvním utkání o 5. místo měl mečbol na své straně Zlín. Do Ostravy ovšem nepřijel v plné sestavě, což ale Flamingos nevyužil. Po první třetině sice platil nerozhodný stav, ve druhé periodě se ale projevila zlínská zkušenost. Vedení si pojistili gólem v oslabení a do šatny, ve třetím dějství pak hlídali jednobrankový náskok, když Václav Hečko vsítili kontaktní hattickový gól. Loňský vícemistr výhrou 5:4 získal v České para hokejové lize pátou příčku.

První velkou šanci si vybruslil Zlín, ale zazvonila jen Kudelova tyč. O pár vteřin později šli hosté přeci jen ve třetí minutě do vedení zásluhou Róberta Turice. Po několika zlínských pokusech dostat kotouč za brankovou čáru, vyslal David Palát svého kapitána dlouhou nahrávkou do brejku a Václav Hečko pobídku zužitkoval ve vyrovnávací trefu. Od sedmé minuty se hrálo od začátku. Kromě dvou vyloučení se ale do první přestávky nic zásadního neudálo. 

Sotva druhá třetina začala, lovil Martin Kudela kotouč ze své sítě! Zlín podruhé vedl zásluhou Pavla Juliny. Po dvou odehraných minutách se hosté radovali z dvoubrankového náskoku, když vyhráli buly a vytvořili před brankou zmatek. Julinova nahrávka na levé křídlo Zdeňku Háblovi skončila v síti i přesto, že se Kudela bleskově po kotouči natahoval. Flamingos ve 20. minutě získalo přesilovku, kterou po prvotním zaváhání zachránil zákrokem Kudela, aby potom mohl David Palát dokončit kombinaci s Hečkem. Podruhé se Zlínští dostali do dvoubrankového vedení o dvě minuty poté, když Zdeněk Hábl zpracoval dlouhou nahrávku Turice za ostravskou obranou a reprezentačního parťáka překonal střelou pod horní tyč. Jenže i na tuto branku našel domácí Flamingos odpověď a opět u toho byl Václav Hečko. Poslední slovo ve druhé patnáctiminutovce měl ale SHK LAPP Zlín. 26 vteřin před druhou sirénou navýšil vedení na 5:3 Pavel Julina.

Po druhé přestávce hráči Flamingos cítili šanci a Pastuchu nenechali vydechnout. Kontaktní branku vsítil Václav Hečko, čímž zkompletoval hattrick. Martin Kudela držel při zlínských výpadech šance na vyrovnání. Domácí jich měli mnoho, Pastucha ale také svou práci vykonával výtečně a do poslední minuty i vteřiny základní hrací doby se skóre nepohnulo. 

Po utkání byl tým Flamingos Ostrava vyhlášen nejméně trestaným týmem ligy. Do all star týmu ligy byli vyhlášení brankář Flamingos Ostrava Martin Kudela a útočník Flamingos Ostrava Václav Hečko.

Branky a nahrávky: 7. Hečko (Palát), 21. Palát (Hečko), 26. Hečko (Bařák), 36. Hečko (Puchein) – 3. Turic (Julina), 16. Julina (Hábl), 18. Hábl (Julina), 23. Hábl (Turic), 30. Julina

Flamingos Ostrava: M. Kudela (Staněk) – Smolka, V. Kudela, Handl, Vrubel (A) – Palát, Gotthardt, Židlická, Puchein, Bařák, Němec, Hečko (C)

SHK LAPP Zlín: Pastucha (Molek) – Julina (A), Ferenčík, Hábl (C) – Stodůlka, Máca, Zdražil, Turic, Panák, Zubek, Šafařík

Autor reportáže: Gabriela Juříková

Sparťané rozstříleli Motor

Odložený první duel série o sedmé místo se nakonec odehrál v hlavním městě, kde dominovala Sparta. Už v první třetině udala devíti góly ráz utkání, které nakonec ovládla v poměru 15:0.

Sparta se hned na úvod nadechla ke kanonádě. Ve 3. minutě otevíral skóre Alex Ohar a o necelé dvě minuty později zvyšoval Jiří Raul. Po trefě Zdeňka Krupičky přišla menší odmlka, ale v posledních šesti minutách úvodní patnáctiminutovky zapsala Sparta dalších šest zásahů. Dvanáct sekund po Jiřím Krupičkovi zvyšoval Lukáš Kapko a hned za dalších jedenáct vteřin znovu Alex Ohar. Ve dvanácté minutě dovršil kapitán Pražanů hattrick a Lukáš Kapko s Jiřím Raulem zaznamenali své druhé zářezy. 

Prostřední perioda už byla poněkud vyrovnanější, ani tak ale nedokázali Jihočeši zastavit Jiřího Raula, jenž vsítil svou třetí branku. Možnost dostali i další hráči v kádru Sparty, a tak se mohl dvakrát radovat Miroslav Novotný či jednou také Sebastian Bečvář. Po půlhodině hry vedl celek z hlavního města 13:0 a jasně si šel za prvním bodem v sérii.

Poslední dějství už Pražané kontrolovali s vysokým náskokem v zádech. Navíc se počtvrté v duelu trefil Jiří Raul a hattrickem se blýskl také Miroslav Novotný, jenž dovršil stav utkání na konečných 15:0 pro Spartu, která se tak velmi rázně ujala vedení v sérii o konečné sedmé místo. 

Branky a nahrávky: 3. Ohar (Novotný), 5. Raul (Ohar), 7. Z. Krupička, 10. J. Krupička (Raul), 10. Kapko (Bečvář), 11. Ohar (Novotný), 12. Ohar (Bečvář, Novotný), 14. Kapko (Špringlová), 15. Raul (Novotný, Ohar), 20. Raul, 22. Novotný (Bečvář), 23. Bečvář (Raul, Novotný), 28. Novotný (Ohar), 39. Raul (Novotný, Krupička), 41. Novotný (Krupička, Ohar)

Motor sledge České Budějovice: Sundt – Zajan (A), Běhounek (C) –Lacko, Bussmann, Klima (A), Laibacher, Zikmund, Rumplík, Lingroth, Mühlhaus

HC Sparta Praha Sledge: Vápenka – J. Krupička, Frolík, Zapletal, Raul (A) – Bečvář, Novotný, Jirsa, Ohar (C), Špringlová, Kapko, Z. Krupička (A)

Ve druhém duelu potvrdila Sparta celkové sedmé místo

Den po vysoké výhře se Pražané střetli v pražských Kateřinkách podruhé. Znovu dokázal celek z hlavního města udržet čisté konto a po výhře 5:0 bere celkové sedmé místo. Motor České Budějovice tak končí poslední. 

Sparťané i odvetu začali lépe a po necelých čtyřech minutách hry je posílal do vedení přesný Miroslav Novotný. Motor se nechytl ani v přesilové hře, ale právě naopak, na jejím konci nepohlídal ve vlastním oslabení Jiřího Raula, jenž zvyšoval na 2:0 pro domácí.

Prostřední perioda nabídla velmi bojovný hokej na obou stranách. Jihočeši cítili šanci, ale přes dobře semknutou a rychle dostupující obranu Sparty se jen těžko prosazovali. Na druhé straně naproti tomu slavil podruhé v duelu Miroslav Novotný, který tak přisoudil celku z hlavního města tříbrankový náskok do závěrečného dějství. 

Komplikace pro domácí nepřišla, naopak Sparta přidala pojistku a definitivní razítko za vítězstvím v sérii. Alex Ohar s Lukášem Kapkem zakončili stav utkání na 5:0 a zařídili sedmé místo pro Spartu v souboji o konečné umístění. Motor sledge České Budějovice tak znovu po roce bere osmou příčku. 

Branky a nahrávky: 4. Novotný (Raul, Krupička), 10. Raul, 26. Novotný (Ohar), 33. Ohar (Zapletal, Novotný), 38. Kapko (Ohar)

HC Sparta Praha Sledge: M. Vápenka — J. Raul, J. Zapletal, J. Frolík, J. Krupička — Z. Krupička, L. Kapko, A. Špringlová, A. Ohar, T. Jirsa, M. Novotný, S. Bečvář

Motor sledge České Budějovice: A. Sundt — P. Běhounek, D. Zajan — V. Mühlhans, A. Lyngroth, J. Rumplík, M. Zikmund, A. Laibacher, Z. Klima, J. Bussmann, D. Lacko

Text: Štěpán Navrátil
Foto: Daniel Seifert