!– wp:paragraph –>

V italském Lignanu Sabbiadoru se uskutečnily závody Světové série v para plavání a parádní výkony předváděli i čeští reprezentanti. Při rekordní účasti para plavců z více než 50 států dokázal junior David Kratochvíl získat zlatou, dvě stříbrné a bronzovou medaili, když na vítězství dosáhl plavec z Halže u Tachova na kraulové čtyřstovce.

Nevidomý David Kratochvíl je v pouhých šestnácti letech mimořádně talentovaným plavcem. Loni se stal v Manchesteru mistrem světa na trati 400 metrů volný způsob, když pokořil i paralympijského vítěze Rogiera Dorsmana z Nizozemska. Skvělou formu ukázal český mladík, který má už od loňska jistotu startu na paralympiádě, i v Itálii na Světové sérii. 

V Lignanu Sabbiadoru naplno rozvinul svou obrovskou všestrannost, když každou ze svých medailí vybojoval jiným plaveckým způsobem. David Kratochvíl odstartoval své medailové hody na trati 100 metrů znak, na níž si zaplaval osobní rekord 1:08.03 a mezi juniory dohmátl na stříbrné pozici. Druhé místo vybojoval také na 200m polohový závod, když vylepšil osobní rekord na 2:27,75.

Nejcennější kov v juniorské kategorii vybojoval David Kratochvíl ve své nejsilnější disciplíně 400 metrů volný způsob, když si pro zlato doplaval v čase 4:36.21. Třetí plavecký způsob a třetí medaili na doplnění medailové sbírky přinesla Kratochvílovi motýlková stovka. Byl z toho bronz a výkon 1:08.44.

A medailí mohlo být v případě Davida Kratochvíla ještě o jednu víc. Jenže český reprezentant doplatil na obrovské organizační zmatky. “David nebyl kvůli chybě v počítání času začátku startu vpuštěn na startovní plošinu, a tak pracně vybojovaný postup do juniorského finále musel oželet. To, že šlo o doplňkovou disciplínu je slabou útěchou, ale aspoň upozorněním pro realizační tým, že kontrolovat dvakrát zkontrolované změny nemusí být dostatečná,” vysvětlila manažerka českého reprezentačního týmu Alžběta Řehořková.

Vůbec celý druhý závodní den se nesl ve znamení poruch a změn, což nebylo po nikoho z plavců příjemné. “Hned ráno nabral závod více než 20 minut zpoždění, když se organizátoři museli popasovat s uvolněným blokem na obrátkové stěně. Jako by to nebylo málo, vypověděla službu i časomíra a poté výsledková tabule. Trenéři si tak mohli zavzpomínat na dřívější dobu a časy svých plavců měřili orientačně na svých stopkách,” popsala neobvyklé organizační potíže Řehořková.

Čeští reprezentanti se představili i v dalších závodech a ve své hlavní disciplíně 100 m prsa se postoupil Tadeáš Strašík do A finále. V něm svůj čas ještě o půl sekundy vylepšil a v celkovém pořadí obsadil 8. místo a v klasifikační třídě SB9 skončil na 2. místě. Únava z dlouhého čekání na start dopadla na Agátu Koupilovou, která se i tak dokázala kvalifikovat do finále kraulové dvoustovky a v něm si vylepšit své osobní maximum. Junioři Jakub Vaněk a Matěj Staša předvedli kvalitní výkony na tratích 50 a 200 metrů volný způsob a stejně jako Alex Borská stanovili své nové osobní rekordy.  

Jonáš Kešnar dvakrát atakoval limit B do Paříže na 100m motýlek, je to blízko a šancí na splnění limitu na nejvyšší soutěž má ještě dost. Jeho osobní trenér a zároveň reprezentační trenér paraplavců Jan Šimek měl pro všechny jen slova chvály. 

Nejzkušenější z osmice reprezentantů Arnošt Petráček postoupil do finále na 50m znak v kvalitním čase ze třetího místa, ale nedělní únava si vyžádala své a finále v medaili neproměnil. 

Především díky čtyřem cenným kovům Davida Kratochvíla skončila česká výprava v kategorii juniorů na celkovém 6. místě. Češi byli v paraplaveckých vodách opět vidět a slyšet. Ukázali, že mají chuť závodit a plavání je baví. Celá výprava dostála závazku, který si vetknuly její střešní organizace, že #jednavodajedentym a #sportejejenomjeden.

V nadcházejících týdnech plavce čekají dvě kola Českého poháru a od 21. dubna začíná evropský šampionát na Madeiře. 

Zdroj: České plavání
Alžběta Řehořková, Štěpán Cagaň

Foto: Plavecká výprava ČR, pořadatel