I druhý závodní den evropského šampionátu v Portugalsku byl z medailového pohledu pro českou výpravu úspěšný. Mladý David Kratochvíl zopakoval umístění na stupních vítězů, když ve své druhé disciplíně 100m motýlek třídy S11 zaplaval druhý nejrychlejší čas.

Pondělní závodní program zahájil Tadeáš Strašík disciplínou 200m polohový závod třídy SM10. Zaplavaný čas 2:26,60 mu však nestačil na postup do odpoledního finále. Strašík skončil na prvním nepostupovém 9. místě.

Po Strašíkovi přišla na řadu trojice znakařů a znakařek – konkrétně Petr Frýba, Vendula Dušková a Alexandra Borská, všichni třída S8. Frýba předvedl solidní výkon, kterým zaplaval osobní rekord 1:14,91 a skončil na desátém místě. Borská i Dušková zvládly postoupit do odpoledního finále ze 4., respektive 7. místa.

Alexandra Borská zaplavala ve finále znakové stovky čas nedaleko osobního rekordu 1:23,33 a obsadila 4. místo, což je pro patnáctiletou reprezentantku rozhodně výborný výsledek. Také Vendula Dušková dokázala zlepšit ranní výkon, zaplavala čas 1:30,02, se kterým byla spokojená a obsadila konečné šesté místo.

Své vystoupení na evropském šampionátu zahájil také Jonáš Kešnar, který plaval svoji hlavní disciplínu 200m polohový závod, SM9. Zaplaval čas na úrovni osobního rekordu 2:22,10, díky čemuž se mu podařilo postoupit do finále ze 3. místa. V něm předvedl téměř totožný čas jako v dopoledních rozplavbách (2:22,17), ale proti těm nejkvalitnějším evropským soupeřům to stačilo “pouze“ na šestou příčku.

Na nevidomého plavce Davida Kratochvíla čekalo v pondělí přímé finále disciplíny 100m motýlek třídy S11, a stejně jako o den dříve na volné padesátce z toho byl medailový úspěch. Na zisk stříbrné medaile dosáhl Kratochvíl v osobním rekordu 1:04,33!

Zdroj a foto: Alžběta Řehořková