Čtvrtek na evropském šampionátu v Portugalsku přinesl českým paraplavcům smíšené výsledky. Jonáš Kešnar a Tadeáš Strašík si zajistili místa ve finále, zatímco Arnošt Petráček se o jedno místo minul. David Kratochvíl zaznamenal osobní rekord v disciplíně 100m volný způsob, ale nakonec se umístil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě.

Dopolední program pátého závodního dne zahájil Jonáš Kešnar kraulovou čtyřstovkou třídy S9. Plavci byli rozlosováni do dvou rozplaveb, po ranních odhláškách tří z nich jich ale zbylo pouze šest, což by v běžném případě znamenalo přímé finále.

Odhláška na poslední chvíli ale znamená, že závodníci museli absolvovat také ranní rozplavby. Jonáš Kešnar si i tak zajistil postup do finále z 5. místa časem 4:44,54. V tom se sice oproti rozplavbě zlepšil, ale spokojený s výsledným časem 4:42,47 nebyl. Obsadil nakonec 5. místo.

Jako další z českých paraplavců šel do akce Tadeáš Strašík v disciplíně 100m motýlek třídy S10 a díky času 1:02,35 se mohl radovat z postupu do nadcházejícího finále z osmého místa. V rámci odpoledního programu finálových plaveb splnil paralympijský B limit časem 1:00,76, což je také jeho nový osobní rekord. Celkově se umístil na 6. místě.

Ve čtvrtek byla na programu disciplína 50VZ třídy S4, tedy Arnošt Petráček. Nejzkušenější člen české výpravy v Portugalsku si chtěl zlepšit čas ze znakové padesátky, a to se mu o fous podařilo. Bohužel, zaplavaný čas 43,44 mu o jedno místo nestačil na postup do finále.

Závodil také David Kratochvíl, tentokrát v disciplíně 100m volný způsob třídy S11. Zaplaval osobní rekord, poprvé pod minutu 59,94 a hladce postoupil do odpoledního finále z 2. místa. V něm předvedl bojovný výkon, zlepšil si svůj dopolední čas téměř o vteřinu a jeho nový osobní rekord 59,0 mu nakonec vynesl 4. místo, jen pět setin za bronzovou medailí.

Zdroj a foto: Alžběta Řehořková, Pedro Vasconcelos (WPS)