Druhým dílem pokračoval v Praze v bazénu na Šutce Český pohár v para plavání závody Para Swim Cup Prague 2024, které byly posledním testem před evropským šampionátem para plavců ve Funchalu. V konkurenci reprezentantů Slovenska a Rumunska byli nejvíc vidět čeští para plavci. Po třech vyhrál si rozdělili Jonáš Kešnar, Vendula Dušková a Agáta Koupilová, která kralovala i ve dvojboji. Mužský dvojboj vyhrál David Kratochvíl. Skvělým počinem je splněný limit na paralympiádu Alex Borské na kraulové čtyřstovce.

Ženské závody ovládly Agáta Koupilová s Vendulou Duškovou, které se vedle tří individuálních triumfů prosadily na stupně vítězů i v dalších závodech. Agáta Koupilová dosáhla nejlepších výkonů na tratích 50, 100 a 200 metrů volný způsob a přidala ještě stříbrné umístění na znakové padesátce. Radost Koupilové umocnil i bodový součet ve dvojboji z kraulové stovky a dvoustovky.

Díky nejvyššímu počtu 1 422 bodů se stala vítězkou dvojboje před Vendulou Duškovou a Tatianou Blattnerovou ze Slovenska. Duškové se také podařilo dosáhnout na tři vyhrané závody, když nejlépe zvládla 100 m prsa, 400 m volný způsob a 200 metrů polohově. Stříbrné pozice pak zaznamenala na znakové a motýlkové stovce a bronz si odnesla z kraulové stovky.

Mez muži se představil i nejlepší para sportovec Česka za rok 2023 David Kratochvíl. Šestnáctiletý mistr světa z loňského roku sice vynechal svou parádní kraulovou čtyřstovku, ale i tak oba své starty proměnil ve vítězství. Nevidomý plavec z obce Halže u Tachova vybojoval prvenství na tratích 50 m volný způsob a 100 m znak a součet obou jeho výkonů znamenal trumf ve dvojboji, když za sebou nechal Arnošta Petráčka a Jonáše Kešnara.

Právě Jonáš Kešnar zažil na Šutce trojí vítěznou radost. Kešnar zaznamenal vítězné výkony na prsové a motýlkové stovce a v polohovém závodě na 200 metrů, a navíc ještě doplaval třetí na 100 metrů znak. Činil se také Michal Hajducsek, který si naložil pořádnou porci startů, z nichž vydoloval 1. místo na 50 metrů motýlek a 200 metrů volný způsob. Hajducsek obohatil svou medailovou sbírku ještě o stříbra na 50 a 100 metrů kraul a motýlkové stovce a bronz na 200metrů polohově.  

Za pozornost určitě stojí také dvě výhry Petra Frýby na 100 a 400 metrů volný způsob a výkony Arnošta Petráčka. Paralympijský vítěz z Ria 2016 se připsal vítězství na znakové padesátce, druhou příčku na dvojnásobné trati a bronzová umístění na 50 a 100 metrů volný způsob.    

Alex Borská je všestranná sportovkyně, která se vedle plavání věnuje i cyklistice na handbiku a lyžování na monoski. Teprve patnáctiletá plavkyně dosáhla v Praze na jeden z velkých okamžiků své dosavadní sportovní kariéry, když se jí podařilo splnit limit pro start na letošní paralympiádě v Paříži.

Nejbližším vrcholem para plavců bude od neděle 21. do soboty 27. dubna mistrovství Evropy ve Funchalu na Madeiře. Český tým odletí na portugalský ostrov v pátek 19. dubna.

Zdroj a foto: České plavání