Čeští reprezentační plavci ukázali svou sílu na posledním závodním dni ME v Portugalsku – David Kratochvíl získal stříbrnou medaili a Agáta Koupilová bronz. Arnošt Petráček skončil na dvoustovce volný způsob šestý. Češi vezou z mistrovství Evropy celkem devět medailí (1x zlato, 4x stříbro a 4x bronz).

Na posledním závodním dni evropského šampionátu se čeští paraplavci představili ve velkém stylu, sbírajíce medaile a osobní rekordy. David Kratochvíl se stal prvním zástupcem české výpravy, který se postavil na start dopoledních rozplaveb, a to v disciplíně 400m volný způsob třídy S11. S časem 4:42,39 si zajistil postup do finále z 2. místa, což byla jasná ukázka jeho formy po celou dobu konání šampionátu.

Ve finálovém bloku tachovský rodák David Kratochvíl opět zazářil, tentokrát si připsal stříbrnou medaili v téže disciplíně, ale s ještě lepším výkonem. Nový osobní rekord 4:33,78, zisk stříbrné medaile – celkem si Kratochvíl sáhl v Portugalsku na 1x zlato, 3x stříbro a 1x bronz.

Dalším českým paraplavcem, který se představil v rámci sobotního závodního programu, byl Arnošt Petráček. Ten postoupil do odpoledního finále disciplíny 200m volný způsob třídy S4, kde statečně bojoval a i přes velkou konkurenci obsadil konečné 6. místo. Jeho čas měl hodnotu 3:40,49.

Agáta Koupilová pak završila skvělý den našeho paraplavání svou účastí v přímém finále disciplíny 100m volný způsob třídy S5. S novým osobním rekordem 1:25,83 si zajistila bronzovou medaili, čímž navázala na stejný medailový úspěch na tratích 50m volný způsob a 200m volný způsob.

Zdroj a foto: Alžběta Řehořková