Sotva začalo jaro, čeští paralympionici už ale mají v hlavě konec léta. Od středy 28. srpna do neděle 9. září se totiž konají XVII. letní paralympijské hry v Paříži a česká výprava do Francie vyjede s odhodláním vylepšit výsledky z minulých her v Tokiu. Aktuálně má jistotu startu v Paříži 19 českých reprezentantů.

Před třemi lety přivezli Češi z covidem poznamenané paralympiády celkem osm medailí (dvě zlaté, tři stříbrné a tři bronzové). „Naší ambicí je tuhle bilanci minimálně vyrovnat a ideálně ještě vylepšit. Naši sportovci s vidinou Paříže tvrdě dřou, stejně jako zdraví sportovci se i oni musí podrobit přísným kvalifikacím a překonávají u toho řadu překážek. Přesto dělají vše pro to, aby ve světové konkurenci zazářili,” říká Zbyněk Sýkora, předseda Českého paralympijského výboru.

Jistotu startu na paralympiádě má 19 sportovců (například cyklisté i boccisté mají po dvou místech, ta zatím nejsou jmenovitě obsazená). Počet se ale bude brzy zvyšovat, v květnu a červnu se o Paříž poperou atleti, kanoisté či veslaři. „O finální nominaci bude jasno zhruba měsíc před zahájením her,” vysvětluje Jana Kulířová, sportovní manažerka ČPV.

A kdo patří mezi největší medailové naděje? „Velká očekávání máme od plavců, mezi favority bude patřit nevidomý David Kratochvíl, loňský mistr světa, počítat se musí i s Arnoštem Petráčkem. Silní budou lukostřelci, David Drahonínský obhajuje zlato, Šárka Pultar Musilová stříbro. Bronz by určitě rád vylepšil koulař Aleš Kisý, o medaili se popere stolní tenista Jiří Suchánek,” dodává Kulířová.

V Paříži bude ve 22 sportech a 549 medailových disciplínách soutěžit celkem 4400 parasportovců. Zahajovací ceremoniál proběhne na Champs-Élysées, závěrečný na stadionu Stade de France. Paralympijská vesnice bude totožná s tou olympijskou.

Jistí účastníci paralympiády:

Aleš Kisý, atletika
Vladimír Votřel, jezdectví
Tereza Brandtlová, lukostřelba
David Drahonínský, lukostřelba
Šárka Pultar Musilová, lukostřelba
Alexandra Borská, plavání
Vendula Dušková, plavání
Jonáš Kešnar, plavání
Agáta Koupilová, plavání
David Kratochvíl, plavání
Arnošt Petráček, plavání
Tadeáš Strašík, plavání
Jiří Suchánek, stolní tenis
Filip Nacházel, stolní tenis

Aktuální stav kvót ZDE (stav 4.4. 2024).

Text: Tadeáš Mahel