Od 20. do 24. března se ve Sportovním centru Nymburk konal už 8. ročník Světového poháru pod názvem BSC Prague Showdown Cup. Tento turnaj je za poslední dva roky největším mezinárodním turnajem na světě, a to na úrovni IBSA turnajů, které se započítávají do světového žebříčku. Vyšší hodnocení má už jen mistrovství Evropy, mistrovství světa a IBSA světové hry.

Letošní akce v Nymburku se zúčastnilo 53 mužů a 24 žen ze 13 zemí. Poprvé se na tomto turnaji představili sportovci z Bulharska a podruhé se domácím pořadatelům z BSC Praha podařilo přivést sportovce z Jižní Koreje.

Česko reprezentovali v kategorii mužů domácí hráči z BSC Praha Tomáš Mysliveček a Petr Bayer, z Tandemu Brno se zúčastnili Šimon Rejtar, Benjamin Levíček a Václav Krychtálek a ze Sigmy Olomouc pak David Hájek. V kategorii žen domácí BSC vyslalo do bojů Ivu Karáskovou a z Tandemu Brno měla ČR dvě největší naděje na nejlepší výsledek, Terezu Přikrylovou a Markétu Trnčákovou.

Poprvé v historii turnaje se podařilo probojovat z prvního kola úplně všem našim sportovcům. Ve druhém kole už někteří měli velmi těžké skupiny a v kategorii mužů se do poslední šestnáctky dostal David Hájek a Šimon Rejtar. V kategorii žen se konalo také velké překvapení, když do nejlepší dvanáctky postoupily všechny tři Češky. Nejlepší umístění nakonec pak vybojovala Tereza Přikrylová, která v zápase o 7. místo porazila Markétu Trnčákovou.

Mezi největší favority patřili sportovci z Polska, Finska a Itálie, což se nakonec podle konečného pořadí potvrdilo. V kategorii mužů vyhrál Krysztian Kisiel z Polska, který už v Nymburku slavil několik titulů a ve finále porazil svého reprezentačního kolegu Adriana Sloninku, který však celý turnaj bojoval s vysokými teplotami. V kategorii žen obhájila loňský titul Finka Hanna Vilmi, ale největším překvapením bylo 3. místo nadějné Belgičanky Mai-Li De Raeymacker.

Cenu Tomáše Krále za největší překvapení turnaje získal Luca Liberali z Itálie, který skončil na 10. místě a po několikaleté pauze zapříčiněné zraněním se vrátil zpět do top formy a mezi nejlepší sportovce.

Kompletní výsledky ZDE.

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců