V úterý 23. dubna se na evropském šampionátu v paraplavání v Portugalsku představila jen trojice českých reprezentantů – Jonáš Kešnar, David Kratochvíl, a také Vendula Dušková, která i přes déle trvající zdravotní potíže obsadila solidní čtvrté místo na prsové stovce.

V rámci dopoledního bloku třetího závodního dne se jako jediný plavec hájící české národní barvy představil Jonáš Kešnar. Ten se rychle oklepal z mírného zklamání z předchozího dne, kdy ve finále polohové dvoustovky třídy SM9 skončil až šestý, a nyní na motýlkové stovce zaplaval osobní rekord 1:03,20, čímž splnil limit B na letní paralympijské hry do Paříže. Na postup do odpoledního finále mu bohužel chybělo 6 setin…

To na Vendulu Duškovou čekalo rovnou přímé finále disciplíny 100m prsa třídy SB7. Česká závodnice zaplavala čas 1:44,14 a umístila se na nepopulární “bramborové“ pozici. Nutno podotknout, že Dušková se již delší dobu potýká s trvajícími zdravotními komplikacemi, takže výsledný čas i konečná čtvrtá příčka je aktuálně velmi dobrým výsledkem.

V akci byl i sběratel cenných kovů David Kratochvíl, který však poprvé na mistrovství Evropy ve Funchalu vyšel medailově naprázdno. Kratochvíl sice zaplaval osobní rekord 1:20,79 v přímém finále 100m prsa, ale tentokrát – i kvůli tomu, že jde o Kratochvílovu doplňkovou disciplínu – z toho bylo páté místo.

Zdroj a foto: Alžběta Řehořková, World Para Swimming (Elisa Rodrigues)