Poslední tři tréninky v Česku absolvuje česká parahokejová reprezentace ve Slaném. Do dějiště letošního mistrovství světa v kanadském Calgary pak odlétá česká výprava příští pondělí 29. dubna. Turnaj pak odstartuje 4. května, Češi v prvním utkání základní částí narazí na Itálii.

Krátké zahřívací cvičení a společné popichování na ledě mezi hráči. Až po chvíli přicházejí na led také trenéři Jakub Novotný a Jan Szturc. Zato třetí kouč Jiří Bříza s týmovým fyzioterapeutem Markem Čeřovským vše z tribuny natáčejí. Kustod Petr Stránský už mezi šatnami balí veškeré nářadí. Nic nesmí zapomenout. Atmosféra v týmu je před odletem uvolněná. I když, zdání možná klame. Teď už se v týmu české parahokejové reprezentace ladí ty nejtitěrnější detaily.

„V průběhu sezóny se hráči připravovali individuálně na několika místech republiky, ve Slaném už jsme ale celý tým a ladíme poslední maličkosti,“ konstatoval trenér české parahokejové reprezentace Jakub Novotný. Z dnešního tréninku byl omluven jen gólman Michal Vápenka a také nováček v týmu na české soupisce pro mistrovství světa Lukáš Kapko, který musel být dnes ve škole. „Lukáš je na soupisce, ale pojede do Kanady spíš na zkušenou. Jako jednička v bráně bude Martin Kudela, který si to vybojoval na turnajích v průběhu celé sezóny, nicméně Michal Vápenka je veterán s celou řadou zkušeností a má taky pořád co ukázat,“ řekl k nominaci kouč Jakub Novotný.

Česká parahokejová reprezentace se na Mistrovství světa v Kanadě 2024 bude moci spolehnout opět na duo zkušených gólmanů Kudela, Vápenka.

Pozorný fanoušek přitom na ledě během posledních tréninků jednu další změnu přeci jen zaznamená. „Patrik Sedláček pořád špekuloval, jestli bude v bráně nebo půjde do útoku, tak se nakonec rozhodl pro post útočníka,“ řekl na adresu tohoto univerzála Novotný. Celkem je tak na české soupisce patnáct hráčů a dva brankáři. „Nicméně do zápasu můžeme nasadit vždy jen třináct hráčů, takže to budeme aktuálně před každým utkáním možná měnit,“ doplnil trenér české parahokejové reprezentace Jakub Novotný. 

Změna herního systému, výhoda pro Čechy?

Mistrovství světa Calgary 2024 zahájí 4. května souboj mezi parahokejovým gigantem z USA a Slovenskem, které se s Američany setká vůbec poprvé. Češi dostali v úvodu šampionátu snazšího soupeře, a to Itálii. Poprvé neurčuje skupiny na mistrovství světa sezónní ranking, ale los. „Změna to je pro nás podstatná, protože už není skupina „A“ a skupina „B“ podle výkonnosti. Z naší skupiny Itálii známe velmi dobře, Kanadu taky, ale Japonsko, to je pro většinu kluků neznámá, protože jsme je vlastně nezažili. Věřím, že jsme ale na všechny zápasy dobře nachystaní,“ popsal změnu formátu turnaje kapitán české parahokejové reprezentace Radek Zelinka.

Český realizační tým oproti loňsku ale uvítal další změnu světového turnaje v Kanadě. Na aklimatizaci bude mít tento rok česká reprezentace snad dostatek času. Na turnaj přiletí s pětidenním předstihem a taky samotný rozpis utkání nabízí více volných dnů mezi jednotlivými zápasy. „Nemusíme tak jako loni řešit, který z hráčů je po dvou utkáních za 24hodin unavený, a který ještě dokáže předvést dobrý výkon, to je snad největší letošní výhoda,“ ocenil trenér české parahokejové reprezentace Jakub Novotný.

A ambice české parahokejové reprezentace na Mistrovství světa v Calgary 2024? Obhájit bronz by bylo splněným cílem. „Jenže získat medaili, to je jedna věc, ale naplnit očekávání a obhájit, to je další. Jdeme zápas od zápasu, tak, jako vždy,“ zakončil trenér Novotný.

Všechna česká utkání bude vysílat i tento rok živě Česká televize na kanálech ČT sport a ČT sport Plus. Rozpis utkání nabízí na svých stránkách Hockey Canada. Novinky u české parahokejové reprezentace z ledu i z kabiny můžete sledovat také na sociálních sítích @parahockey.cz.

Text: parahockey.cz, Zuzana Martinčík Glacová
Foto: David Handl