Nejen pro muže, ale i pro ženy ideální sport. Parahokej nedělá rozdíly ve hře, v kabině, ale ani na turnajích. Ženy dokonce hrají s muži ve stejných reprezentačních týmech na mezinárodní úrovni. A právě dívky mají také stále větší zájem vyzkoušet si parahokej na rozvojových kempech, které od roku 2019 pořádá Český para hokej. Další zastávkou byla Moutnice.

Na ledě Sportovního centra Moutnice se pod dohledem trenérů Jakuba Novotného a Michala Kuchaře, ale i reprezentačních útočníků Zdeňka Hábla a Davida Paláta proháněly čtyři dívky a pět chlapců. Někteří si parahokejovou sledge teprve museli okoukat, někteří na ledě už pilovali nabyté zkušenosti. „Je skvělé, že díky putovní tour rozvojových kempů můžeme parahokej představit po celé republice, třeba i blíže novým zájemcům, kteří to mají daleko i do paraligových klubů,“ řekla vedoucí projektu Rozvojových kempů parahokeje Eva Dawson.

Zároveň ale dodala, že parahokej je natolik oblíbený, že někteří pravidelně na kempy dojíždějí. „Je vlastně jedno, jestli je náš kemp v Kladně, Liberci nebo Třinci, jsou už děti, které jsou pravidelnými účastníky, protože jen tady mohou pilovat své dovednosti pod dohledem reprezentačních koučů a hráčů,“ dodala Eva Dawson

Ženský tým? I to je možné!

Vůbec poprvé si parahokejovou sledge vyzkoušela taky šestnáctiletá Tereza Šustalová. „Upřímně, měla jsem z toho fakt strach, že se rozsekám nebo něco rozbiju, ale trenér Michal mi řekl, že se to rozbít nedá,“ popisovala své první dojmy Tereza Šustalová„Hned, co jsem vlezla do sledge a na led a rozjela jsem se, tak jsem křičela juchu, jedu, měla jsem naprosto úžasný pocit,“ dodala k euforii Tereza. Další šikovné rady ji navíc předala zkušenější Kristýna Židlická. „Je to fajn, že nás holek je čím dál více, je to takové zpestření v té kabině. Třeba za chvilku uděláme i vlastní ženský tým, kdo ví,“ dodala s úsměvem k rozrůstajícímu se počtu parahokejistek na kempu Kristýna Židlická.

V rámci české ligy ale zatím hrají v tuzemských týmech jen dvě ženy, právě Kristýna Židlická za Flamingos Ostrava a Anna Špringlová za pražskou Spartu. I toto číslo by ale ráda změnila začínající Tereza Šustalová. „Zatím jsem se chodila dívat jen na Zlín, ale rozhodně se těším na další kempy a bylo fajn, že byl s námi v Moutnici taky Zdeněk Hábl, už jsme se propojili a rozhodně chci s parahokejem dál pokračovat,“ uzavřela začínající parahokejistka Tereza.

Parahokej si vůbec poprvé vyzkoušela pod dohledem zkušenější kolegyně Kristýny Židlické šestnáctiletá Tereza Šustalová.

Rozvojové kempy parahokeje putují po extraligových městech. Nováčci tak mohli trénovat třeba na ledě Kladna, Liberce, Sparty, Vítkovic a Třince. Někteří z nováčků se ale už zapojili také do olomouckého mezinárodního turnaje, když reprezentovali Česko v rámci historicky prvního startu juniorského parahokejového týmu.

Text: Zuzana Martinčík Glacová
Foto: David Handl