Kdyby se čeští paraplavci před odletem na mistrovství Evropy sázeli, s kolika medailemi se vrátí do Prahy, projeli by to na plné čáře. Ale vůbec by jim to nevadilo! „Čtyři pět medailí bychom přivézt mohli,“ přemýšlela Agáta Koupilová. Realita naprosto předčila očekávání, česká výprava přivezla hned devět cenných kovů! Tři bronzy patří právě Koupilové, jedno stříbro Arnoštu Petráčkovi a hned pět placek si doma pověsí David Kratochvíl.

Šestnáctiletý talent bral zlato na 100 metrů znak, tři stříbra na 400 metrů volným způsobem, 100 metrů motýlek a 50 metrů volným způsobem, z polohových 200 metrů pak získal bronz. „Povedlo se to, jsem úplně nadšený,“ zářil na pražském letišti, když si vychutnával zasloužený aplaus, kterým plavce odměnila čekající skupinka přátel a rodinných příslušníků. Nejlepší český parasportovec uplynulého roku si ostatně na zvýšenou pozornost musí zvykat přímo na závodech. „Měli jsme český fanklub přímo na Madeiře,“ hlásil nadšeně. Onen fanklub byl přitom dosti nečekaný.

Kratochvíla a spol. k medailím hnala skupinka zhruba 30 stavařů. „Na ostrově byli na služební cestě a dozvěděli se, že tam zrovna probíhá naše ME. Sešli se s námi na hotelu a přišli fandit přímo na bazén. Tam nám udělali pořádný kotel, bylo to úplně super!“ radoval se mladík, který předčil svoje vlastní očekávání. „Odlétal jsem s tím, že bych byl rád za dvě medaile, na znakařské stovce a čtyřstovce volně. Vůbec jsem nečekal, že se takhle povedou i moje vedlejší disciplíny, ale padly tam krásné osobáčky a prostě to vyšlo,“ dodal.

Pět evropských medailí Kratochvíla a celkem devět pro celý český tým znamená velkou dávku sebevědomí na blížící se paralympiádu v Paříži. „Tým se krásně rozjel a před Paříží je to nejlepší, co se nám mohlo povést. Víme, že trénink jde dobrým směrem, teď to jen udržet,“ přál si Kratochvíl.

Výsledky českých plavců na ME v Portugalsku ZDE.

Kompletní výsledkový přehled šampionátu ZDE.

Text: Tadeáš Mahel