Třetí soutěžní den Světového poháru v Ostende v Belgii se český tým postavil na start silničního závodu s velkými ambicemi. Soutěžilo šest našich paracyklistů, kteří předvedli solidní výkony a dva z nich se dokonce dostali i na stupně vítězů.

Závody tricyklistů zahrnovaly trať o délce 29,6 kilometrů, zatímco handbikeři se mohli vydat na tratě dlouhé buď 49,3 kilometrů (Patrik Jahoda s Kateřinou Antošovou) nebo 69 kilometrů (Václav Antal).

Jedním z výborných výsledků bylo umístění Jindřicha Mašína (T2) na solidním sedmém místě. Sám však s dnešním výkonem spokojen nebyl. Dle vlastních slov doplatil na určitou nezkušenost a špatnou strategii, ale i tak pro něj půjde – vzhledem k bronzu ze čtvrteční časovky – o velmi úspěšnou zastávku série letošního Světového poháru.

Petr Berger (T1) ukázal bojovný výkon, ale dojel až na desátém místě, které bohužel znamenalo poslední pozici v jeho kategorii.

To Pavlína Vejvodová (T1) se opět ukázala jako výjimečná závodnice a zopakovala svůj skvělý výsledek z časovky, když skončila druhá.

Jsem unavená, ale i spokojená se svým výkonem. Trať nebylo těžká, ale také jsem si to moc neužívala. Bylo pro mě docela nové to, že jsem místy jezdila ve skupinkách,“ zhodnotila dnešní závod česká medailistka.

Na stupních vítězů se objevil i Patrik Jahoda (H1), který si odnesl bronzovou medaili. Jeho cesta k úspěchu však nebyla bez překážek, když za cílovou linií došlo k nepříjemné kolizi s jezdkyní z jiné kategorie. Naštěstí se náš závodník, i jeho handbike, vyhnul zranění.

Ten závod byl fakt úžasný, fakt jsem se strašně moc bavil. Z mého pohledu to byla totální cyklistika. Zkoušel jsem útočit, párkrát jsem byl i ve vedení, moc jsem si to celé užil,“ pochvaloval si dnešní silniční závod Patrik Jahoda, naše jednička v jízdě na hadbiku.

Kateřina Antošová skončila v kategorii H3 na slušném jedenáctém místě. Václav Antal (H3), který startoval z českých závodníků jako poslední, se první část závodu držel v popředí celého pelotonu. Bohužel dvě kola před finišem nešťastně havaroval a po návratu na trať dojel poslední z hodnocených jezdců (celkem 46 startujících).

S těmito výsledky se český tým může zatím pyšnit pěti cennými kovy ze Světového poháru, což ve výsledku znamená třinácté místo v celkovém medailovém hodnocení všech zúčastněných národů.

A na zítřejší závěr celého podniku v Ostende se můžeme těšit na vystoupení dvou českých reprezentantů. Do silničního závodu nastoupí Jan Moštěk (C3, 14:15) a Ivo Koblasa (C3, 14:17).

Výsledky českých reprezentantů, silniční závod 4. května:

Jindřich Mašín (T2) – 7. místo, 0:51:18

Petr Berger (T1) – 10. místo, 1:06:52

Pavlína Vejvodová (T1) – 2. místo, 1:02:32

Patrik Jahoda (H1) – 3. místo, 1:33:12

Kateřina Antošová (H3) – 11. místo, 1:33:59

Václav Antal (H3) – 37. místo, 1:58:49

Text a foto: Martin Steinbach