Dnešek nabídl závodníkům v Belgii tvrdý soutěžní boj nejen na trati, ale i s nepříznivými povětrnostními podmínkami. Špatné počasí v podobě silného větru a deště donutilo pořadatele k posunu programu závodění a zkrácení okruhů, přesto se podařilo absolvovat plánovanou časovku.

V akci se představili dva čeští reprezentanti, a to Ivo Koblasa a Jan Moštěk, kteří se pustili do souboje s elitou světové paracyklistiky. Koblasa závodil v kategorii C2 společně s dalšími 28 závodníky, zatímco Moštěk se postavil na start v kategorii C3, kde ho čekalo 32 soupeřů.

Ivo Koblasa vyjel na trať ve 13:42 a předvedl výkon, který mu zajistil čtrnácté místo v celkovém pořadí. Jeho dnešní jízda (čas 15:36.395 na 9,85 kilometrů) v náročných podmínkách mu sice nezajistila umístění v elitní desítce, ale ještě na něj čeká nedělní silniční závod, ve kterém jistě bude chtít útočit vyšší příčky.

Ivovi se dnešní časovka bohužel moc nepovedla. Přišlo mi, že jel moc těžkopádně, na těžký převod. Zjednodušeně řečeno mi přišlo, že nebyl vůbec ve formě,“ zhodnotil zklamaně Koblasův výkon reprezentační trenér Lukáš Petr.

Reprezentační nováček Jan Moštěk se na trať vydal později, a to ve 16:48. Mezitím se podmínky na trati táhnoucí se podél pobřeží Severního moře umírnily a český jezdec tak dokázal předvést poctivý bojovný výkon. Na konečném žebříčku se umístil na 26. pozici. Přestože se mu nepodařilo dosáhnout lepšího výsledku, jeho start v Ostende byl především o sbírání zkušeností, a to se povedlo.

S Honzovým výkonem jsem poměrně spokojený. Je to úplný nováček na mezinárodní scéně a samozřejmě jsme počítali s tím, že v tak silné konkurenci nebude hned útočit na nějaká elitní umístění. Podařilo se mu porazit několik soupeřů, ale na ty nejlepší jezdce měl nepřekvapivě velkou ztrátu,“ okomentoval Lukáš Petr výkon druhého dnešního závodníka v českých barvách.

Druhý den Světového poháru v Ostende přinesl zajímavé a dramatické závody, ve kterých čeští reprezentanti rozhodně neztratili. I přes nepříznivé klimatické podmínky se dokázali prosadit mezi elitou paracyklistů a pozitivně se naladit na své nadcházející výkony v silničním závodě.

A právě do road race nastoupí zítra větší část české výpravy. Na trať v belgickém Ostende se vydají postupně Jindřich Mašín (T2), Petr Berger (T1), Pavlína Vejvodová (T1), Patrik Jahoda (H1), Kateřina Antošová (H3) a Václav Antal (H3). Koblasa s Moštěkem startují v neděli.

Text a foto: Martin Steinbach